Paparazzi – Aatos Åkerbloms unika Lovisafotografier nu på museet

Lovisafotografen Aatos Åkerblom (1916–1997) dokumenterade rum där ingen annan hade tänkt på att man kunde fotografera. Han kunde ta sig in överallt med sin kamera, och han var alltid redo att knäppa en snabb bild innan ögonblicket var förbi. I Lovisa stads museums utställning Paparazzi visas nu bilder från 1960- och 1970-talen som Aatos lämnade efter sig när han gick bort år 1997. Aatos Åkerbloms bilder har tagits till vara och digitaliserats av Eddie Bruce.

Aatos Åkerblom drogs till platser där människor rörde sig. På hans bilder syns alla skikt av stadens befolkning. Här finns beslutsfattarna på Rådhuset,

Mies pikkutakissa
Aatos Åkerblom, självporträtt

alkoholisterna i vassen vid Lovisaviken, barn som lekte på gator och torg, ungdomar som hängde i parker och gathörn. Han dokumenterade metodistmöten och mellanölsbarer. Han var bekant med stadens romer och med herrklubben som ordnade spritstinna fester på Degerby Gille. Hände det något i staden var Aatos Åkerblom där: olyckor, idrottstävlingar, kringresande tivolin. Han fick alltid tillträde och var oftast först på plats. När president Kekkonen åkte på jakttur i Lovisaskogarna var Aatos Åkerblom med.

Men Aatos Åkerblom var också en enstöring, en udda figur i småstaden. Ingen visste varför eller för vem han fotade, och hans kamera gjorde ibland överraskande intrång i de fotograferade människornas egen sfär. Trots att han beskrevs som en snäll person av de som stod honom nära, kunde hans gränslöshet vara skrämmande för dem som inte kände honom. Rykten florerade, alla visste vem han var, men få kände honom på djupet.

Paparazzi 4.5.2021–27.2.2022
Lovisa stads museum
Kommendantshuset, Parkgatan 2

Öppet ti-fre, sö 12-16, juni-augusti ti-sö 11-17
Inträde 0/3/5 €, som betalning fungerar även Museikortet eller Smartum kultursedlar. Tisdagar fritt inträde.

T.o.m. 16.5 max 6 personer i utställningen.