Pohjoismaalaiset ystävyyskunnat vierailulla Loviisassa

Loviisan kaupunki ja Loviisan Pohjola-Norden yhdistys toivottivat tervetulleeksi vieraita pohjoismaisista ystäväkunnistamme. Vastaanotolla Raatihuoneella 24.5.2024 vaihdettiin terveisiä ja paikallisen kytköksen omaavia lahjoja. Vieraat saivat myös kuulla Loviisan kaupungin toiminnasta. Vieraita kiinnosti erityisesti paikallinen kulttuurielämä, taidekasvatus ja ukrainalaisten pakolaisten kotouttaminen.

Vierailu kuuluu vastavuoroisten ystäväkuntavierailujen sarjaan, joka on jatkunut 1940-luvulta lähtien. Viiden ystäväpaikkakunnan Pohjola-yhdistykset järjestävät vuoroin perinteisiä tapaamisia, ja tällä kertaa on Loviisan vuoro isännöidä. Ystäväyhdistysten kotipaikkakunnat ovat Hilleröd (Tanska), Horten (Norja), Karlskrona (Ruotsi) ja Olafsfjördur (Islanti).

Raatihuoneen jälkeen tutustumiskäynnit jatkuivat kaupunginmuseolla. Karvaajankujan varrella kasvava, Olafsfjördurin vuonna 2012 lahjoittama islantilainen punakoivu katsastetaan, sillä istutus on Loviisan kaupungin toimesta hiljattain saanut arvoisensa muistolaatan. Pohjoismaisia ystäväpaikkakuntien jalanjälkiä edustaa Loviisassa myös talvisodan tanskalaisen vapaaehtoispataljoonan muistomerkki Gustav Strengellinkujalla, Horten-tytön patsas Mariankadulla ja Karlskronabulevardi.

Ystäväkuntavieraiden retki yhdessä loviisalaisten yhdistysjäsenten kanssa suuntautuu Strömforsin ruukkiin. Myös Kuningattarenrantaan ja vanhaan kaupunkiin tutustutaan ja ystävyyssiteitä syvennetään Saltbodanin ja Degerby Gillen illanvietoissa.

Vierailun aikana 24.–25.5. Loviisan torilla liputetaan Pohjoismaiden lipuilla.