Rosk’n Roll hakee uusia Kierrätysexperttejä – Kilpailu 4. luokille

Nyt on alueen nelosluokkalaisten aika hioa osaamisensa huippuun ja sytyttää kilpailukipinänsä, kun Rosk’n Rollin Kierrätysexpertit-kilpailu jälleen käynnistyy. Kilpailun tavoitteena on vauhdikkaalla ja hauskalla tavalla kasvattaa oppilaiden ympäristötietoisuutta ja kannustaa pieniin arkisiin ympäristötekoihin.

”Sillä, haluaako krääsää vai tarvitseeko sitä todella, on eroa. Pointtina on saada oppilaat ajattelemaan ja harkitsemaan omaa kulutuskäyttäytymistään ja kyseenalaistamaan arkisia valintojaan. Lajittelu, kierrättäminen ja jätteen synnyn vähentäminen ovat kilpailun keskeisiä teemoja”, kertoo ympäristökouluttaja Linnea Skogberg Rosk’n Rollilta.

Kukaan ei ole seppä syntyessään ja polkua kierrätyseksperttiyteen pohjustetaan kierrätysvalmennuksella. Alkukilpailussa Rosk’n Rollin Kierrätyskoutsit pitävät oppitunnin – joko paikan päällä luokassa, Teams-etäyhteydellä tai tallennetulla videolla – ja nelosluokkalaiset saavat pikakurssin jätteiden lajittelusta ja kierrättämisestä. Heti sen jälkeen he saavat testata jäteosaamistaan tietovisassa mobiilipelin muodossa.

Suosittu kisa

Viime vuoden osallistujamäärä, kokonaiset 270 joukkuetta eri kouluista kymmeneltä paikkakunnalta eri puolilta läntistä ja itäistä Uuttamaata, oli ilahduttavan suuri. Toiveissa on, että yhä useampi 4. luokka tarttuu tilaisuuteen ja osallistuu tämän vuoden kilpailuun.

”Oli uskomattoman kivaa, että kahden koronavuoden ja etänä pidettyjen finaalien jälkeen pääsimme jälleen järjestämään loppukilpailut Porvoon ja Lohjan jätekeskuksissa. Oppilaat saivat unohtumattoman ja jännittävän kokemuksen ja me järjestäjät nautimme myös hienosta tunnelmasta”, sanoo Skogberg.

Ilmoittautuminen vuoden 2023 Kierrätysexpertteihin on avoinna maaliskuuhun 2023 asti, joten aikaa osallistumiseen on runsaasti. Jo ennen Kierrätyskoutsien vierailua voivat oppilaat valmistautua kilpailuun Rosk’n Rollin Otto ja Ronja kierrättävät -opetuskansion avulla.

Kilinää luokan kassaan

”Oppilaat tykkäävät Kierrätysexperteistä. Se tuo vaihtelua tavalliseen koulutyöhön ja onhan kilpaileminen hauskaa. Viidensadan euron pääpalkinto tietenkin myös osaltaan houkuttelee oppilaita ottamaan aktiivisesti selvää lajittelusta ja kierrättämisestä. Voittajajoukkueet sekä Itä- että Länsi-Uudeltamaalta saavat sievoisen lisän luokan kassaan”, sanoo Linnea Skogberg ja tarjoaa samalla pikku vinkin kilpailuun valmistautuville opettajille ja oppilaille:”Toivomme, että mahdollisimman moni opettaja ilmoittaa luokkansa jo nyt, jotta oppilaille jää enemmän aikaa virittää jätetietouttaan.”

Kun karsintakilpailusta on selvitty, kannattaa tsempata ja suunnata katse finaaleihin. Finaaliin menee kymmenen joukkuetta, viisi kummaltakin alueelta, joilla on eniten pisteitä alkukilpailusta. Loppukilpailut järjestetään 2. toukokuuta 2023 Munkkaan jätekeskuksessa Lohjalla ja 4. toukokuuta 2023 Domargårdin jätekeskuksessa Porvoossa.

Kierrätysexperttien alkukilpailu aukeaa 3.10.2022. Lisätietoa kilpailusta sekä linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy Rosk’n Rollin verkkosivulta www.rosknroll.fi/kierratysexpertit.