Rosk’n Roll söker nya Återvinningsexperter – Tävling för klasser i årskurs fyra

Nu är det dags för regionens fjärdeklassare att slipa kunnandet och tända tävlingsgnistan när Rosk’n Rolls tävling Återvinningsexperterna kör i gång igen. Syftet med tävlingen är att på ett fartfyllt och roligt sätt öka elevernas miljömedvetenhet och sporra små, gröna gärningar i vardagen.

”Att verkligen behöva och att vilja ha prylar är inte samma sak. Poängen är att få eleverna att tänka till och fundera på sina egna konsumtionsvanor och ifrågasätta sina vardagsval. Sortering, återvinning och avfallsminimering är centrala teman i tävlingen”, säger Linnea Skogbergmiljöutbildare  Rosk’n Roll. 

Ingen är född expert och racet mot återvinningsexpertis inleds med återvinningscoachning. I tävlingens första del är Rosk’n Rolls Återvinningscoach med på en skoltimme – antingen  plats i skolan, via Teams  distans eller som en inspelad videolektion – och fjärdeklassarna får en kortkurs i sopsortering och återvinning. Direkt efteråt får de testa sitt avfallskunnande i en frågesportutformad som ett mobilspel.

Populär tävling

Fjolårets saldo på hela 270 tävlande lag från skolor på tio olika orter i västra och i östra Nyland var glädjande stort, och förhoppningen är att ännu fler klasser i årskurs fyra hakar på årets tävling.

”Det var otroligt roligt, att efter två år av coronapandemi och finaler på distans, igen få ordna Återvinningsexperternas finaler på avfallscentralerna i Borgå och i Lojo. Eleverna får en oförglömlig och spännande upplevelse och vi arrangörer får också njuta av den fina stämningen”, säger Skogberg. 

Anmälningen till Återvinningsexperterna 2023 är öppen till mitten av mars 2023, så det finns gott om tid att delta. Redan innan miljöutbildaren kommer  besök kan eleverna förbereda sig för tävlingen via Rosk’n Rolls material för miljöfostranOtto och Ronja återvinner

Klirr i klasskassan

Eleverna gillar Återvinningsexperterna. Det ger omväxling till det vanliga skolarbetet och dessutom är det roligt att tävla. Förstapriset på 500 euro gör förstås sitt till och uppmuntrar eleverna att aktivt ta reda på mera om sortering och återvinning. Både de västnyländska och de östnyländska vinnarlagen får ett trevligt tillskott i klasskassan”, säger Linnea Skogberg och passar på att komma med ett litet tips till tävlingsglada lärare och elever:

“Vi hoppas att  många lärare som möjligt bokar in sin klass redan nu, så har eleverna mera tid på sig att trimma sina avfallskunskaper.” 

När uttagningstävlingen är avklarad lönar det sig att toppa formen och ställa siktet på finalerna. Till final går de tio lag, fem per region, som samlat flest poäng i uttagningstävlingen. Finalerna ordnas den 2 maj 2023 på Munka avfallscentral i Lojo och den 4 maj 2023 på Domargård avfallscentral i Borgå.

Återvinningsexperternas uttagningstävling öppnar den 3.10.2022. Tilläggsinformation om tävlingen hittas på Rosk’n Rolls webbplats www.rosknroll.fi/sv/atervinningsexperternaDär finns också en länk till anmälningsblanketten.