Suomalaisen musiikin ja Sibeliuksen päivää juhlistetaan Loviisassa

Triptyykki. Triptyk. Anna-Liisa Bezrodny, Jan-Erik Gustafsson, Valeria Resjan.

Suomalaisen musiikin sekä Sibeliuksen päivää vietetään 8.12.2021 Tänä vuonna sitä juhlistetaan Loviisassa poikkeuksellisen komeasti – Loviisan kirkon iltakonsertissa ”Ensilumen tuoksu” kello 19 kuullaan Jean Sibeliuksen 6. sinfonia, Cecilia Damströmin Tundo! sekä Jaakko Kuusiston Sellokonsertto op. 38. Konsertissa soittaa loviisalaisille jo tuttu Lohjan kaupunginorkesteri Jukka Untamalan johdolla. Solistina sellokonsertossa on Jan-Erik Gustafsson, joka on tällä hetkellä yksi kansainvälisesti kysytyimmistä solisteistamme, ja toimi myös Loviisan Sibeliuspäivien taiteellisena johtajana 1998–2020.

Säveltäjä Cecilia Damström ottaa vahvasti kantaa Euroopan pakolaiskriisiin. Hänen teoksensa nimi Tundo! viittaa latinan verbiin tundere – koputtaa tai jyskyttää. ”Euroopan unionin on ollut vaikeaa valita puolia. Vaikka se tiukentaa pakolaismääräyksiä, koputusten paine ovellemme kasvaa entisestään. Tundo on minun kuvaukseni aikamme katastrofista”, Damström sanoo.

Jaakko Kuusiston Sellokonsertto op. 38 on sellotaiteilija Arto Noraksen ja Noraksen perustamien Naantalin Musiikkijuhlien tilausteos. Teos sai kantaesityksensä kesäkuussa 2019 Naantalissa. Konsertto on kirjoitettu pienehkölle orkesterille: kokoonpanoon kuuluu jousten lisäksi vain patarummut ja vibrafoni. Kuten konsertoille tyypillistä on, tämäkin konsertto on solistilleen melko vaativa, mutta teos ei silti perustu virtuoosisuuden esittelylle.

Sinfonia nro 6 on Jean Sibeliuksen kaikista sinfonioista lyyrisin ja lempein. ”Se on hyvin hiljainen sekä sävyltään että luonteeltaan”, kuvaili säveltäjä teostaan ruotsalaisen Svenska Dagbladet -lehden haastattelussa, ja totesi vielä myöhemmin, että tästä sinfoniasta hänen mieleensä tulee aina ensilumen tuoksu.

Konsertin harjoitusten yhteydessä järjestetään myös ”Sinfoniaorkesteri tutuksi” -kulttuuripolkuvierailu kaikille Loviisan 4. luokan oppilaille. Kulttuuripolkuvierailu toteutetaan vuosittain musiikkiopiston, Lohjan kaupunginorkesterin ja Loviisan kaupungin välisenä yhteistyönä.

Suomalaisen musiikin päivän kamarimusiikkikonsertissa tarjolla harvoin kuultavaa taituruutta!

Loviisan seurakuntakodissa järjestetään 8.12.2021 kello 15 kamarimusiikkikonsertti, jossa esiintyvät Anna-Liisa Bezrodny, viulu, Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Valeria Resjan, piano. Tämä kolmen huippumuusikon kokoonpano on loviisalaisille tuttu jo aiempien vuosien Sibeliuspäiviltä.

Kamarimusiikkikonsertin liput 10 euroa ovelta. Konsertissa glögitarjoilu.

Iltakonsertin liput 20 euroa / 15 euroa, liput verkkosivustolta liveto.io, Lovinfosta ja ovelta. Konsertissa ei väliaikaa.

Tilaisuuteen saapuvilta vaaditaan koronapassi. Lisäksi edellytetään kasvomaskin käyttöä. Tarkista muut ajankohtaiset koronarajoitukset verkkosivustoltamme.

Osoitteet:

Loviisan seurakuntakoti: Itäinen Tullikatu 6, Loviisa

Loviisan kirkko: Brandensteininkatu 2, Loviisa

Lovinfo: Mariankatu 12, Loviisa

Konsertit järjestää Musiikkiopisto Loviisassa ja Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut.

Lisätietoja: Porvoon seudun musiikkiopisto
Tuottaja Marika Kettunen, puh. 040 489 9576

Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson
Suomalaisen musiikin päivän kamarimusiikkikonsertti 8.12.2021