Lovisa firar Sibeliusdagen, den finländska musikens dag

Triptyykki. Triptyk. Anna-Liisa Bezrodny, Jan-Erik Gustafsson, Valeria Resjan.

Sibeliusdagen, den finländska musikens dag, firas 8.12.2021. I år kommer dagen att firas exceptionellt stort: på kvällskonserten ”Doften av nysnö” i Lovisa kyrka klockan 19 får vi höra Jean Sibelius Symfoni nr 6, Cecilia Damströms Tundo! och Jaakko Kuusistos Cellokonsert op. 38. På konserten spelar Lojo stadsorkester, som redan är bekant för Lovisaborna, ledd av Jukka Untamala. Solist i cellokonserten är Jan-Erik Gustafsson, som för närvarande är en av våra internationellt sett mest efterfrågade solister. Gustafsson var konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa 1998–2020.

Tonsättare Cecilia Damström har en bestämd åsikt om flyktingkrisen i Europa. Verkets namn, Tundo! hänvisar till det latinska verbet tundere – knacka på eller banka. ”Europeiska unionen har haft svårt att välja sida. Även om man skärper till flyktingreglerna, kommer fler och fler och knackar på vår dörr. Tundo är min syn på vår tids katastrof”, säger Damström.

Jaakko Kuusistos cellokonsert har komponerats på cellist Arto Noras initiativ och på beställning av Musikfestspelen i Nådendal som Noras grundade. Konserten fick sin urpremiär i Nådendal i juni 2019. Konserten är avsedd för en liten orkester: i besättningen ingår utöver stråkar endast timpani och vibrafon. Såsom typiskt är för konserter, är den här konserten också ganska krävande för solisten, men verket baserar sig ändå inte på att presentera solistens virtuosa skicklighet.

Symfoni nr. 6 är den mest lyriska och mjuka av alla Jean Sibelius symfonier. I en intervju med Svenska Dagbladet beskrev tonsättaren verket som lågmält till både tonen och karaktären. Senare konstaterade han symfonin påminner honom om doften av vinterns första snö.

I samband med konsertrepetitionerna ordnas också kulturstigsbesöket ”Lär känna symfoniorkestern” för alla elever i årskurs fyra i Lovisa. Ett dylikt besök ordnas årligen som ett samarbete mellan musikinstitutet, Lojo stadsorkester och Lovisa stad.

Kammarmusikkonserten på den finländska musikens dag bjuder på sällan skådad virtuos skicklighet!

På Lovisa församlingshem ordnas 8.12.2021 klockan 15 en kammarmusikkonsert, där Anna-Liisa Bezrodny, violin, Jan-Erik Gustafsson, cello, och Valeria Resjan, piano, uppträder. Denna ensemble bestående av tre toppmusiker är bekant för Lovisaborna från tidigare års Sibeliusdagar.

Biljetter till kammarmusikkonserten: 10 euro i dörren. Glöggservering.

Biljetter till kvällskonserten: 20 euro/15 euro, biljetter säljs på webbplatsen liveto.io, Lovinfo och i dörren. Ingen paus i konserten.

De som deltar i evenemanget bör uppvisa coronapass. Dessutom förutsätter vi användning av ansiktsmask. Övriga aktuella coronarestriktioner hittar du på vår webbplats.

Adresser:

Lovisa församlingshem: Östra Tullgatan 6, Lovisa

Lovisa kyrka: Brandensteinsgatan 2, Lovisa

Lovinfo: Mariegatan 12, Lovisa

Konserternas arrangörer: Musikinstitutet i Lovisa med Lovisa stads kulturtjänster

Ytterligare uppgifter: Borgånejdens musikinstitut
Producent Marika Kettunen, tfn 040 489 95 76

Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson
Finländska musikens dag - Kammarmusikkonsert 8.12.2021