Puhallinyhtye Tuultenpesä konsertoi Loviisan seurakuntakodissa 27.3.

Tuultenpesä on suomalais–ruotsalainen perinteisiä kansanomaisia soittimia soittava puhallinyhtye, joka sai alkunsa suomalaisen Wind on Windin ja ruotsalaisen Zephyrin yhteistyöhankkeena keväällä 2016. Yhtye, jossa soittavat kansanpuhaltimien huiput Suomesta ja Ruotsista, konsertoi nyt Loviisan seurakuntakodissa, Itäinen Tullikatu 6, sunnuntaina 27.3.2022 kello 14. Liput maksavat ovelta 10 euroa ja ne voi maksaa käteisellä tai kortilla.

Yhtyeen sointi syntyy kymmenien erilaisten huilujen ja pillien karheankauniista sävyistä. Yhteissoitto on välillä meditatiivisen kelluvaa, keinuvaa ja hengittävää, välillä transsinomaisesti sykkivää ja pyörteilevää. Toistuvat rytmikuviot, modaaliset teemat ja sovitusten kerroksellisuus synnyttävät uusia sävyjä ja sointikenttiä.

Monet Tuultenpesän sovituksista ovat syntyneet koko ryhmän yhteistyönä. Tässä prosessissa improvisaatio on ollut keskeinen työkalu, ja sillä on oma tärkeä sijansa myös konserteissa. Yhtyeen musiikin juuret ovat vahvasti kansanperinteessä: pohjoismaisissa ja itämerensuomalaisissa tanssisävelmissä, paimensoitteissa ja lauluissa. Perinnesävelmien ohella kuullaan myös yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä, ja useissa kappaleissa huilut säestävät laulua.

Yhtyeen konsertit eri festivaaleilla Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa ovat olleet elämyksiä kuulijoille. Heitä ovat puhutelleet muun muassa musiikin kauneus, esiintyjien villi kahjous, iloittelu ja heittäytyminen. Ääniä Records julkaisee Tuultenpesän ensilevyn Vindstilla keväällä 2022.

Levynjulkaisukiertuetta tukee Svenska Kulturfonden. Konsertin järjestää Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut ja Musiikkiopisto Loviisassa.

Esiintyjät:

Jonas Simonson, Göran Månsson, Kristiina Ilmonen, Mimmi Laaksonen, Leena Laitinen, Kirsi Ojala