Vegetaarista vaihtoehtoa tarjolla kaikille oppilaille Loviisassa

Alkaen 16.1.2023 oppilaat Loviisassa voivat valita kahden pääruokavaihtoehdon välillä, joista toinen on kasvisruokavaihtoehto. Lisäksi kaikille on tarjolla kasvipohjaista maitojuomaa. Loviisan kaupungin Ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto on kiertänyt kouluissa keskustellakseen oppilaiden kanssa tulevasta uudistuksesta ja kouluruuasta yleisesti.

– Oppilaiden reaktiot uudistukseen ovat olleet vaihtelevia, mutta olen varma siitä, että ne jotka uskaltavat maistaa tulevat huomaamaan, että kasvisruoka on ympäristöystävällisyyden ja terveellisyyden lisäksi oikein hyvää, toteaa Kuusimurto.

Uudistus on lokakuussa 2021 jätetyn valtuustoaloitteen tulosta. Valmistelut ovat jatkuneet aktiivisina siitä lähtien kun aloite hyväksyttiin maaliskuussa 2022. Lanseerauksen jälkeenkin tehdään jatkuvaa kehitystyötä.

– Ensimmäisten viikkojen aikana tulemme varmasti näkemään pienen kasvun ruokahävikissä, mutta keräämme päivittäistä tilastoa menekistä ja voimme sopeutua nopeasti. Kevään aikana teemme myös kyselyn oppilaiden keskuudessa koskien kasvisruokalistaa, kertoo Kuusimurto.

Kouluvierailuilla Kuusimurto on myös kertonut, miten kouluruoka tehdään ihan konkreettisesti.
– Tavallinen reaktio on ollut ”oho! respektii!” ja toivomus on, että kasvanut ymmärrys tulee näkymään muun muassa pienentyneellä ruokahävikillä.

Kevätlukukauden ruokalistasta voit lukea mitä kasvisruokalajeja oppilaat saavat ensin maistaa.

Kuva: Cats Coming/Pexels