Vegetariskt alternativ erbjuds åt alla elever i Lovisa

Från och med 16.1.2023 kan eleverna i Lovisa välja mellan två huvudrättsalternativ av vilka den ena är vegetarisk. Dessutom erbjuds växtbaserad mjölkdryck åt alla. Lovisa stads kostserviceschef Annika Kuusimurto har turnerat i skolorna för att diskutera bland annat den kommande förnyelsen med eleverna. 

– Elevernas reaktioner på nyheten har varit blandade, men jag är övertygad att de som vågar smaka kommer att upptäcka att vegetarisk kost, förutom miljövänlig och hälsosam, även är riktigt god, konstaterar Kuusimurto.

Förnyelsen är resultatet av en fullmäktigemotion inlämnad i oktober 2021. Förberedelserna har pågått aktivt sen motionen godkändes i mars 2022. Efter lanseringen vecka tre fortsätter projektet med kontinuerligt utvecklingsarbete.

– Under de första veckorna kommer vi säkert att se en liten ökning i matsvinnet, men vi samlar in daglig statistik över åtgången och kan anpassa oss snabbt. Under våren kommer vi också att göra en enkät bland eleverna gällande den vegetariska matlistan, berättar Kuusimurto.

Vid besöken i skolorna har Kuusimurto också berättat hur skolmaten kommer till helt konkret.
– En vanlig reaktion har varit ”oho! respect!” och förhoppningen är att den ökade förståelsen ska synas bland annat genom minskat matsvinn.

Här kan du se vilka vegetariska maträtter eleverna får smaka på först: https://www.loviisa.fi/wp-content/uploads/2023/01/kasvisruokalista-suo-ja-sve-2023.pdf

Bild: Cats Coming/Pexels