Villejä visioita Loviisan kaupunkimaisemasta museon uudessa näyttelyssä

Loviisa on tunnettu hyvin säilyneenä puukaupunkina, mutta myös Loviisan kaupunkimaisema on muuttunut aikojen saatossa. Loviisan kaupungin museon uusi näyttely kertoo Loviisan kaupunkisuunnittelun visioista, rakennusprojekteista ja toteutumattomista suunnitelmista.

”Loviisan kaupunkisuunnittelu on ollut kaikkea muuta kuin vaatimatonta”, sanoo museointendentti Ulrika Rosendahl. ”Jokaisen ajanjakson moderneimmat ideat ovat olleet täällä edustettuina, 1700-luvun linnoitussuunnitelmista 1960-luvun kerrostalovisioihin. Mutta realiteetit ovat usein estäneet ideoiden toteuttamista, ja lopputuloksena meillä on kaupunkimaisema, jossa monet historialliset kerrostumat ovat läsnä.”

Museon näyttelyssä kävijä saa tutustua niihin muutoksiin, jotka ovat kohdistuneet Loviisan kaupunkikuvaan. Näyttelyn lähtökohtana toimivat lukuisat historialliset kartat ja rikas kuva-aineisto, joiden avulla kävijä pääsee sukeltamaan suoraan kaupungin historiallisiin kehitysvaiheisiin.

Näyttelyssä on myös historiallisia karttoja, jotka on digitaalisesti asemoitu nykyisten kaupunkikarttojen päälle. Asemointi on arkeologi Maija Holapan käsialaa. Näyttelykävijät voivat ottaa näitä karttoja mukaansa ja jatkaa tutkimusmatkaa kaupungissa museon ulkopuolella.

”Olemme Loviisassa sikäli onnellisia, että meillä on paljon eri-ikäisiä vaiheita havaittavissa kaupungissamme. On helppoa kuvitella itsensä pari sataa vuotta ajassa taaksepäin. Pitää vain katsoa ympärilleen ja käyttää hieman mielikuvitusta,”, sanoo Rosendahl.

Missä katu kerran kulki – Loviisan muuttuneita maisemia
19.6.2018–7.1.2019

Komendantintalo, Loviisan kaupungin museo
Puistokatu 2, Loviisa

www.loviisa.fi/museot

Avoinna ti–su 11–16
1.9. lähtien ti–pe & su 12–16

1960–1970-luvun purkuaalto ylettyi Loviisaankin. Tässä puretaan Loviisan rautatieasemaa vuonna 1972. Kuva Aatos Åkerblom/Eddie Brucen kokoelmat