Vuoden 2022 Loviisan kulttuuripalkinnon saaja on Maria Linde

Vuoden 2022 Loviisan kulttuuripalkinnon saaja on kulttuurin moniosaaja; laulaja, pedagogi ja Primus motor Maria Linde. Palkinto jaettiin 6.12. Loviisan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa Seurahuoneella.

Kulttuuripalkinto on nyt kolmannen kerran jaettava huomionosoitus toimijalle – yksityishenkilölle, yhdistykselle tai ryhmälle – jonka teko tai toiminta on vaikuttanut erityisen merkittävästi Loviisan kulttuurielämään tai nostanut Loviisaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti esille. Kulttuuripalkinnon saajaa sai perusteluineen ehdottaa 17.10.2022 mennessä. Ehdotuksia tuli yhteensä 43. Suuri kiitos kaikille ehdotuksen jättäneille!

Runsaissa ehdotuksissa ja perusteluissa mainittiin muun muassa seuraavaa:

Maria Linde:

  • Kaksi oopperahanketta ja kolme uudenvuoden showta ajanjaksona, jonka keskelle osuu Covid.
  • Maanlaajuisesti merkittävä teko toteuttaa oopperaesitykset pikkukaupungissa, pitkälti paikallisvoimin.
  • Teki valtavan työn Cosi fan Tutte oopperan mahdollistamisesta Loviisaan. Käytännössä kaikki ideasta toteutukseen, kirjoitti libreton, järjesti esiintyjät/laulajat ja muut resurssit, järjesti tilat, lavasteet, kalusteet ja muut tarvittavat laitteet sekä hankki yhteistyökumppanit. Kaupungin kulttuurielämälle tämä on ollut monessa suhteessa merkittävää.
  • Suuri joukko Loviisalaisia, harrastajia on saanut olla tekemässä oopperataidetta ammatillisen kriteerein yhteistyössä ammattitaiteilijoiden kanssa.
  • Loviisalaiselle yleisölle on tarjottu korkeatasoisia esityksiä, jossa oopperataiteen klassikot on nivottu osaksi Loviisan historiaa.

Kulttuuripalkinnon ojentajina toimivat sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja Kirsi Kinnunen ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg.

Lisätietoja

lähde: Lovisa Operaförening kotisivut

Maria Linde (os. Aaltonen) on laulaja, filosofian maisteri pääaineena kulttuurijohtaminen, pedagogi, musiikinohjaaja ja sairaalaklovni. Linde on esiintynyt musikaaleissa ja kirkkodraamassa, oopperassa ja operetissa sekä solistina eri kokoonpanoissa. Ohjelmisto sisältää kaikkea klassisesta tangoon ja pop/rockiin.Hän on Klara-oopperan (Bizet´n Carmen 2019) ja New Year’s Cabaret’n (2021-) primus motor, tuottaja ja solisti ja oli mukana perustamassa Lovisa Operaförening -yhdistystä.