Itä-Uudenmaan alueellinen kotisairaala on aloittanut toimintansa 1.4.2020 Porvoon sairaanhoitoalueella

Kotisairaala tarjoaa alueen aikuisväestölle kotona toteutettavaa sairaalatasoista hoitoa, joka on vaihtoehto osastohoidolle.​Kotisairaalahoitoa tehdään asiakkaan kotona tai muussa asuinpaikassa kuten asumispalveluissa. Kotisairaalan toimipisteet ovat Porvoon sairaalassa sekä Loviisan ja Sipoon terveyskeskuksissa.

Itä-Uudenmaan alueellinen kotisairaala aloittaa toimintansa 1.4.2020 Porvoon sairaanhoitoalueella. Kotisairaala tarjoaa alueen aikuisväestölle kotona toteutettavaa sairaalatasoista hoitoa, joka on vaihtoehto osastohoidolle.

​Kotisairaalahoitoa tehdään asiakkaan kotona tai muussa asuinpaikassa kuten asumispalveluissa. Kotisairaalan toimipisteet ovat Porvoon sairaalassa sekä Loviisan ja Sipoon terveyskeskuksissa. Kotisairaala toimii ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä.

Kotisairaalassa hoidetaan muun muassa tulehduspotilaita tai muita akuutisti sairastuneita potilaita, jotka tarvitsevat sairautensa hoidoksi suonensisäisen lääkityksen, nesteytyksen tai ravitsemuksen. Kotisairaalassa voidaan antaa myös verensiirtoja. Kotisairaalassa hoidetaan myös kotisaattohoitoja.

-Käytännössä suurimmat potilasryhmät ovat vakavia tulehduksia, kuten keuhkokuume ja ruusu, sairastavat potilaat sekä oireenmukaista hoitoa tarvitsevat potilaat, etenkin syöpäpotilaat, toteaa ylilääkäri Katariina Borup.

Kotisairaala on asiakaslähtöistä

Kotisairaalatoiminta on hyvin asiakaslähtöistä hoidon tapahtuessa potilaan kotona ja mahdollistaa lyhyemmät sairaalahoitojaksot silloin, kun potilaan vointi sallii hoidot kotona.

-Onnistuneen hoidon edellytys on tietenkin potilaan oma tahto ja toive tulla hoidetuksi kotona. Toiminnan laajentumisen myötä tämä mahdollistetaan yhä useammalle itäuusmaalaiselle, kertoo alueellisen kotisairaalan osastonhoitaja Lotte Uutinen.

Kotisairaalahanketta on valmisteltu keväästä 2018 lähtien Itä-Uudenmaan kuntien ja HUSin yhteistyönä. Tällä hetkellä kotisairaalatoimintaa on Loviisan ja Porvoon kaupungeissa. Nämä toiminnot siirtyvät HUSille uuden kotisairaalayksikön käynnistyessä.

-On hienoa, että hanke on edennyt ja pääsemme nyt tositoimiin, iloitsee Borup.

Lisätietoja:

​Ylilääkäri Katariina Borup

Osastonhoitaja Lotte Uutinen

sähköpostisoitteet muotoa: etunimi.sukunimi@hus.fi