Konterfeijari – ennen ja nyt Komendantintalossa

Loviisan kaupungin museon vuoden 2019 ensimmäinen näyttely tutkii muotokuvia.

Komendantintalossa aukeaa helmikuun alussa uusi näyttely Konterfeijari – ennen ja nyt, joka käsittelee muotokuvamaalauksen historiaa. Näyttely on Loviisassa uudenlainen museon ja nykytaiteilijan yhteistyö, jossa taiteilija ammentaa inspiraatiota taiteeseensa museon kokoelmista ja Loviisan historiasta.

Haminalainen kuvataiteilija Inari Porkka on jo useamman vuoden käyttänyt taidehistoriaa materiaalina omassa taiteenharjoituksessaan ja tätä näyttelyä varten kiinnostuksen kohteena on ollut Loviisassa 1700-luvulla asunut konterfeijari eli muotokuvamaalari Nils Schillmark.

– Olen kiinnostunut eri tavoista joilla ihmisiä on eri aikakausina kuvattu ja ketkä on jätetty kuvaamatta. Haluan teoksissani tutkia, miltä taiteen historia näyttäisi, jos joitakin ihmisryhmiä ei olisi jätetty marginaaleihin, niin yhteiskunnassa kuin taiteessakin. Taidehistoria on osa meidän kaikkien visuaalista perintöä ja se vaikuttaa yhä tänäänkin mielikuviimme eri asioista. Se, että tiettyjä ihmisiä ei näy esimerkiksi 1700-luvun muotokuvissa on merkityksellistä yhteiskunnallemme tänä päivänä, kertoo Porkka.

Nils Schillmark, joka oli kotoisin Skellefteåsta mutta asui ja kuoli Loviisassa, oli aikansa ainoa matkusteleva konterfeijari.

– Siihen aikaan muotokuvamaalaus oli enempi käsityöhön tai taideteolliseen työskentelyyn verrattavissa olevaa toimintaa: taiteilija-käsityöläinen teki tilaustöitä kaupungeissa ja kartanoissa kohtuullista korvausta vastaan, Loviisan museon intendentti Ulrika Rosendahl kuvailee.

Sana konterfeijari tulee ranskan sanasta ”contrefait”, ”jäljitellä”.

Näyttely alkaa tavanomaisilla avajaisilla maanantaina 4.2. ja päättyy lauantaina 6.4. klo 12-16 epätavanomaisilla ”sulkijaisilla.” Erikoinen päättäjäistapahtuma on osa TransFolk Kucku 2018-19 festivaalin Checkpoint#5 Movement -kokonaisuutta. Sen aikana museossa nähdään erilaisia esityksiä ja ohjelmaa, mm. tanssiryhmä TanssiARTesaanin InnerCore nykytanssisooloja museon eri huoneissa.

Näyttely: Konterfeijari – ennen ja nyt 5.2.-7.4. 2019

Avoinna ti-pe ja su 12-16.