Konterfejaren – förr och nu i Kommendantshuset

Den första utställningen 2019 i Lovisa stads museum undersöker porträtt.

Ny utställning Konterfejaren – förr och nu öppnas i Kommendantshuset i början av februari. Utställningen handlar om porträttmåleris historia. För Lovisa är det en ny typ av samarbete mellan museet och en nutidskonstnär, där konstnären hittar sin inspiration från museets samlingar och Lovisas historia.

Konstnären Inari Porkka från Fredrikshamn har använt konsthistoria som material i sin egen konstnärliga praxis i flera år. Som intresse för denna utställning valdes konterfejaren Nils Schillmark som bodde i Lovisa under 1700-talet.

– Jag är intresserad av olika sätt människor har avbildats under olika tider, och vem som inte har avbildats alls. Med mina konstverk vill jag undersöka hur konstens historia skulle se ut om några grupper inte hade marginaliserats, både i samhället och i konsten. Konsthistoria är en del av det visuella arvet för oss alla och den påverkar fortfarande våra idéer av olika saker. Att vissa människor inte syns till exempel i 1700-talsporträtt är betydelsefull för vårt samhälle i dag, säger Porkka.

Nils Schillmark föddes i Skellefteå men bodde och dog i Lovisa. Han var den enda kringresande konterfejaren av sin tid.

På den tiden var porträttmåleri mer liksom de andra hantverksyrkena – konstnär-hantverkaren gjorde beställningsarbeten i städer och borgarhem för en rimlig ersättning, beskriver Lovisa stads museums intendent Ulrika Rosendahl.

Ordet konterfejare kommer från franskans ”contrefait” som betyder avbildat, eftergjort.

Utställningen börjar på det vanliga sättet med en vernissage måndagen den 4.2.2019. Utställningen avslutas den 6.4 klockan12-16 på ett ovanligt sätt med en ”finissage.”  Det speciella stängningsevenemanget är en del av festivalen TransFolk Kucku 2018-19 Checkpoint#5 Movement -helhet. Då ordnas olika slags program och framträdanden i museet, bland annat, bland annat dansgrupp TanssiARTesaanis InnerCore danssolon i museets olika rum.

Utställning: Konterfejaren – förr och nu 5.2-7.4. 2019

Öppet tis-fre och sön 12-16.