Valokuvanäyttely pääkirjastossa 1.6.-30.6.2020

MUSTAVALKOINEN TULKINTA – POIMIELMIA ITÄUUSIMAALAISISTA KARTANOISTA.

Malmgård, Tervik ja Tjusterby esiteltiin Loviisan kaupunginkirjaston kävijöille kesällä 2019. Tuolloin näyttelyissä oli näytteillä osin vanhoja mustavalkoisia valokuvia kartanoiden omista arkistoista, osin uusia värivalokuvia, jotka Johannes Nystén on ottanut viime vuosien aikana.

Nyt teemana ovat samat kartanot, mutta kaikki kuvat ovat uusia, tänä vuonna otettuja mustavalkoisia valokuvia. Ne ovat osittain jatkoa Kartanohankkeelle, jota Kuninkaantie ry hallinnoi, ja osittain osa Johannes Nysténin harjoitelmia.

Itä-Uusimaa on Suomen alueista se, jossa kartanoita sijaitsee tiheimmin. Täällä kartanot kuten Malmgård, Tervik ja Tjusterby ovat vaikuttaneet vuosisatoja. Kartanoihin panostettiin paljon, kun niitä rakennettiin, ja siksi ne ovat kuin taideteoksia. Ne yhdistävät arkkitehtuurin, puutarhan ja sisustuksen, joka pitää sisällään usein laajoja taidekokoelmia.

Kartanot olivat vuosisatoja tärkeitä työllistäjiä. Kartanomiljööhön kuului monta työntekijää, myös palvelusväkeä, joka hoiti perheiden arkiaskareita. Siksi monilla tällä seudulla on omakohtaista kokemusta kartanoista. Useissa suvuissa, jotka ovat asuneet kauan paikkakunnalla, on usein joku, joka on työskennellyt kartanossa.

Tuotanto: Loviisan kaupunginkirjasto ja Johannes Nystén