Jouluisia mausteita ja tunnelmaa Komendantintalolla

Museon jokavuotinen jouluperinne tuo jouluista tunnelmaa museon toiseen kerrokseen vanhanajan joulukoristein. Tänä vuonna perinteisten koristeiden lisäksi erikoisteemana on joulunajan mausteet ja niiden käyttö entisajan ruoanlaitossa. Mausteet tuovatkin joulutunnelmaa esille moniaistisella tavalla, sillä mausteiden tuoksu on levinnyt koko yläkertaan.

Loviisan kaupungin museo on jouluasussaan 1.12.2023-7.1.2024. Museolla on mahdollisuus askarrella omia vanhanajan joulukuusenkoristeita museon kolmannessa kerroksessa, joka on nyt pitkän tauon jälkeen jälleen avoinna. Komendantintalon museohiiret viettävät myös joulua uusissa piilopaikoissaan joulunäyttelyssä museon toisessa kerroksessa.

Tänä jouluna Loviisan kaupungin museossa sukelletaan mausteiden maailmaan. Näyttelyssä tutustutaan perinteisten joulumausteiden alkuperään sekä historiaan 1700- ja 1800-luvun ruoanlaitossa. Mausteet olivat kallista tuontitavaraa, eikä niitä myyty ihan missä tahansa liikkeissä.

– Vaihtuvan näyttelymme teemana on ruoka ja ruoanlaitto 1700- ja 1800-luvuilla, joten sen innoittamana halusimme tuoda joulunäyttelyssämme esille pienen yksityiskohdan nykypäivän sekä entisajan ruoanlaitosta, kertoo museoamanuenssi Elina Parkkila.

Mausteiden käyttö ei rajoittunut vain ruoanlaittoon, sillä monet mausteista soveltuivat lääkkeiksi. Jouluun yhdistettäviä mausteita, kuten neilikkaa, pomeranssia, kanelia ja kardemummaa, käytettiin itseasiassa kaikkeen ruoanlaittoon 1700- ja 1800-luvuilla. Entisajan ateriat olivat makuelämykseltään nykyajan mittapuulla hyvinkin jouluisia.

Loviisan museo toivottaa kaikki kävijät lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan mausteisesta joulutunnelmasta Komendantintalolla!

Loviisan kaupungin museo
Puistokatu 2, 07900 Loviisa
Avoinna talvella klo 12-16, suljettu maanantaisin ja lauantaisin
Suljettu pyhäpäivinä 6.12.2023, 23.-26.12.2023 ja 1.1.2024