Julkryddor och julstämning i Kommendantshuset  

Museets årliga julutställning väcker julstämning med gamla traditionella pynt på museets andra våning. Detta år har museet också ett specialtema som berättar om julkryddor och deras vardagliga bruk förr i tiden. Kryddor väcker kanske en multisensorisk julstämning eftersom kryddornas doft sprids över hela övre våningen.

Lovisa stadsmuseums Kommendantshus står igen pyntat till jul från 1.12.2023 fram till 7.1.2024. Man kan pyssla traditionella julgransprydnader på museets tredje våning som har öppnats efter en lång paus. Kommendantshusets museimöss har också börjat julfirande i deras nya gömställen på museets andra våning.

Under denna jul dyker vi i kryddornas värld på Lovisa stads museum. Julutställningen berättar om traditionella julkryddor, deras ursprung och historia under 1700- och 1800-talets matlagning. Kryddorna var dyra importvaror och man kunde inte sälja dem var som helst.

– Tema på vår special utställning är matlagning på 1700- och 1800-talet, så vi blev inspirerade av att lyfta fram en intressant detalj i matlagningen förr och nu i vår lilla julutställning, berättar museiamanuens Elina Parkkila.

Kryddor brukades inte bara till matlagning, eftersom många av dem också användes också som medicin. Kryddor som påminner om julen, till exempel nejlika, pomerans, kanel och kardemumma användes till all matlagning på 1700- och 1800-talen. Maträtter förr i tiden hade en smakupplevelse som med moderna mått var mycket jullik.

Lovisa stads museum önskar alla besökare varmt välkomna att njuta av vår kryddiga julstämning i Kommendantshuset! 

Lovisa stads museum
Parkgatan 2, 07900 Lovisa
Museet har öppet vintertid kl. 12-16, stängt på måndagar och lördagar.
Stängt under helgerna 6.12, 23–26.12.2023 och 1.1.2024.