Loviisan Komendantin puutarha – historian ja hyötykasvien aarreaitta

Loviisan Komendantin puutarha on kokenut merkittävän uudistuksen ja saavuttanut nykyisen muotonsa keväällä 1998. Tämä historiallinen puutarha pyrkii heijastamaan sitä, millaiseksi sen edeltävien omistajien oletetaan eri aikakausina sitä kehittäneen. Uudistuksen myötä puutarhaan on istutettu monipuolisesti erilaisia hyötykasveja, joiden avulla voimme elävöittää menneisyyttä ja tarjota kävijöille visuaalista iloa sekä tietoa vanhoista kasvilajeista ja niiden käyttötarkoituksista.

Hyötykasvit ja niiden käyttötarkoitukset

Alkuvaiheessa puutarhaan istutettiin laaja valikoima hyötykasveja, kuten mausteyrttejä, vihanneksia, väri- ja tuoksukasveja sekä lääkekasvimaa. Näiden lisäksi puutarhassa kasvaa humalaa, jonka kukinnot olivat aikoinaan olennaisia oluen valmistuksessa, sekä kessumaata, jonka tuotteet ovat aina olleet haluttuja. Vähemmän hyödylliset kukkakasvit antoivat puutarhaan silmäniloa ja kauneutta.


Silmäniloa ja viihtyvyyttä

Puutarhan tarkoituksena on tarjota esteettisiä elämyksiä ja samalla esitellä erilaisia vanhoja hyöty- ja koristekasveja sekä niiden käyttötarkoituksia. Puutarhaa on kehitetty istuttamalla sinne hedelmäpuita ja rakentamalla puutarhan ympärille leikattava pensasaita. Puutarhaan on myös lisätty käytäviä ja istuimia, mikä parantaa alueen viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta. Lisäksi puutarhan käytävät on reunustettu sekä turvereunukset vaihdettu graniittikivireunuksiin. Myös kasvikyltit on uusittu muovisista metallisiin.

Loviisan Komendantin puutarha on ainutlaatuinen historiallinen kokonaisuus, joka tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden tutustua menneiden aikojen hyöty- ja koristekasveihin. Puutarhassa on postilaatikko, jossa on puutarhasta kertovia esitteitä suomeksi ja ruotsiksi. 

Toivotamme kaikki tervetulleiksi nauttimaan tästä kauniista ja opettavaisesta ympäristöstä.

Komendantintalo ja puutarha – museo

Loviisan kaupunki
Elinkeino- ja infrastruktuurikeskus

puistoyksikkö