Loviisanpisarat koristavat Loviisan omaa villapaitamallia

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna

Loviisan kaupunki on nyt saanut oman villapaitamallin. Loviisa tunnetaan vanhoista puutalokortteleistaan, ja villapaidan innoituksena ovat Loviisanpisaroiksi kutsutut ikkunanpuitteiden koristekuviot, jotka koristavat lukuisia loviisalaistaloja.

Kaarrokevillapaidan on suunnitellut loviisalainen Tuija Klaus, joka on harrastanut neulomista pienestä pitäen. Koronaviruspandemian aikana Klaus innostui – monien muiden tavoin – kutomaan erityisesti islantilaisneuleita ja muita kaarrokevillapaitoja.

– Kävelin usein iltaisin koirani kanssa Loviisan vanhassa kaupungissa Sepänkujalla. Katseeni kiinnittyi vanhojen puutalojen kauniisiin yksityiskohtiin, varsinkin Pilasterit-nimisen kiinteistön ikkunanpuitteisiin. Aloin miettiä, miten koristekuviot taipuisivat neuleohjeeksi, kertoo neulemallin suunnittelija Tuija Klaus.

Vapaa-ajallaan Tuija Klaus toimii myös Loviisan oppaat ry:ssä. Opastuskierroksilla kerrotaan usein vanhojen talojen arkkitehtuurista ja nostetaan esiin Loviisanpisaroiksi nimetyt ikkunanpuitteiden koristekuviot.

Neulemalli alkoi kokeilujen kautta saada lopullisen muotonsa. Mallineuleen pohjaväriksi valikoitui okrankeltainen ja koristekuvioiden väriksi luonnonvalkoinen – samat värit kuin neuleeseen innoituksen antaneessa puutalossa.

Neuleohje vapaasti käytettävissä

Klaus laittoi kuvan valmiista villapaidasta some-tililleen, josta sen huomasi Loviisan kaupungin kulttuuri- ja matkailukoordinaattori Nina Wiklund.

– Vanhojen puutalojen ystävänä ihastuin heti villapaitaan ja sen tarinaan. Otin saman tien yhteyttä Tuijaan ja kysyin, lähtisikö hän yhteistyöhön Loviisan kaupungin kanssa, toteaa Nina Wiklund.

Loviisan kaupungin tilaama neulemalli on kaikkien neuloosia potevien vapaassa käytössä. Loviisanpisarat-neuleohje löytyy osoitteesta loviisa.fi/villapaita. Paperisen ohjeen voi käydä hakemassa Loviisan kaupungin asiakaspalvelutoimisto Lovinfosta, Mariankatu 12 A, Loviisa.

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna
Loviisanpisarat-neuleen julkistustilaisuus 14.2.2023. Kuvassa keskellä neuleen suunnittelija Tuija Klaus sekä koeneulojat Mireille Nygård (vas.) ja Tuija Niemeläinen (oik.).

Villasukkien, pipon ja lapasten ohjeet tulossa

Jatkossa samalla koristemallilla julkaistaan myös villasukkien, pipon ja lapasten ohjeet.

– Syksyllä 2023 Loviisan kansalaisopisto järjestää kaksikielisen neulontakurssin, jolla neulotaan juuri Loviisanpisarat-neulepaita, kertoo Nina Wiklund.

Loviisassa järjestetään kesällä 2023 Asuntomessut, ja Loviisanpisarat-neule on näkyvillä myös messujen aikana.

– Loviisan kaupungin infoständillä voi osallistua kilpailuun, jonka päävoittona on omien mittojen mukaan neulottu Loviisanpisarat-villapaita. Teemme myös tulevaa kesää varten kartan, johon merkitään, missä taloissa Loviisanpisaroita voi nähdä koristeina, kertoo Nina Wiklund.

– Toivonkin, että loviisalaiset, joiden talossa on näkyvissä Loviisanpisarat, ilmoittaisivat minulle osoitteensa sähköpostiin nina.wiklund@loviisa.fi, jotta voimme liittää tiedon karttaan.

Loviisanpisaroiden historiaa

Loviisalaisissa vanhoissa taloissa nähdään erikoisuutena Loviisanpisaroita etenkin ikkunanpuitteissa. Innostus koristella vanhoja puutaloja näillä somilla pisaroilla juontaa juurensa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun paikkeille, jolloin Loviisan seudulla oli taitavia puuseppämestareita. Nämä edustivat kustavilaista, ruotsalaisskandinaavista klassista tyyliä. Pisaroissa näkyy myös itäisiä vaikutteita Pietarin suunnalta.

loviisa.fi/villapaita