Lovisadropparna dekorerar Lovisa stads egen ylletröja

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna

Lovisa stad har nu fått en egen ylletröjsmodell. Lovisa är känd för sina gamla trähuskvarter och inspirationen till ylletröjan är de så kallade Lovisadropparna, dekorativa mönster i fönsterbågarna på många hus i Lovisa.

Ylletröjan är designad av Lovisabon Tuija Klaus, som har stickat sedan barn. Under coronaviruspandemin förivrade sig Klaus – lika som många andra – i att sticka i synnerhet islandströjor och andra ylletröjor.

– Jag gick ofta om kvällarna med min hund längs Smedsgränd i Lovisa gamla stad. Min blick fastnade vid de vackra detaljerna på de gamla trähusen, i synnerhet fönsterbågarna av fastigheten Pilastrarna. Jag började fundera hur dekorationsmönstren skulle kunna fungera som stickningsmönster, berättar Tuija Klaus som designade ylletröjan.

Under sin fritid är Tuija Klaus också aktiv i Lovisa guider rf. Under guidningarna berättar man ofta om de gamla husens arkitektur och för fram fönsterbågarnas dekorativa mönster som kallas för Lovisadropparna.

Efter försök började ylletröjans mönster få sin slutliga form. Till modelltröjans bottenfärg valdes ockragul och färgen på dekorationsmönstren blev naturvit – samma färger som i trähuset som gav inspirationen till tröjan.

Stickningsanvisningen kan fritt användas

Klaus satte en bild av den färdiga ylletröjan på sitt konto i sociala medier, där Lovisa stads kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund såg den.

– Som vän av gamla trähus blev jag omedelbart förtjust i ylletröjan och dess historia. Jag kontaktade omedelbart Tuija och hörde mig för om hon skulle samarbeta med Lovisa stad, konstaterar Nina Wiklund.

Stickningsmönstret som Lovisa stad beställt kan fritt användas av alla som blivit bitna av stickningsflugan. Stickningsanvisningarna för tröjan Lovisadropparna finns på adressen loviisa.fi/sv/ylletroja. Man kan hämta en stickningsanvisning i pappersform från Lovisa stads kundservicekontor Lovinfo.

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna
Evenemanget för offentliggörandet av tröjan Lovisadropparna 14.2.2023. I mitten av bilden tröjans designare Tuija Klaus och provstickarna Mireille Nygård (till vänster) och Tuija Niemeläinen (till höger).

Anvisningar för yllesockor, yllemössa och vantar på kommande

I fortsättningen kommer också anvisningar med samma dekorationsmönster att publiceras för yllesockor, yllemössa och vantar.

– Hösten 2023 ordnar Lovisa medborgarinstitut en tvåspråkig stickningskurs där man stickar en Lovisadropparna-ylletröja, berättar Nina Wiklund.

Bostadsmässan 2023 ordnas i Lovisa och Lovisadropparna-ylletröjan finns framme även under mässan.

– På Lovisa stads infopunkt kan man delta i en tävling där huvudvinsten är en Lovisadropparna-ylletröja stickad enligt de egna måtten. För den kommande sommaren gör vi också en karta där vi märkt ut de hus där man kan se Lovisadroppar som dekoration, berättar Nina Wiklund.

– Jag hoppas att Lovisabor som har i sina hus synliga Lovisadroppar skulle meddela sina adresser till mig per e-post till adressen nina.wiklund@loviisa.fi så att vi kan tillägga uppgiften i kartan.

Lovisadropparnas historia

En specialitet som man kan se i gamla hus i Lovisa är Lovisadropparna framförallt i fönsterbågarna. Ivern att dekorera gamla trähus med dessa söta droppar går tillbaka till slutet av 1700-talet och början av 1800-talet då det i Lovisatrakten fanns skickliga snickarmästare. De representerade den gustavianska stilen. I dropparna ses även influenser österifrån från S:t Petersburgriktningen.

loviisa.fi/sv/ylletroja