Sarjakuvan esiinmarssi Loviisassa: Näyttely, työpajoja ja kilpailuja nuorille!

Kuvituskuva Harri Filpan teoksesta. Illustration ur boken av Harri Filppa.

Loviisan pääkirjastossa on esillä 7.3.–30.4.2022 sarjakuvanäyttely ”20 sarjakuvantekijää ja 26 sarjakuvateosta”. Näyttelyn ohessa toteutetaan maksuttomia sarjakuvatyöpajoja nuorisotila Forumissa sekä avoin sarjakuvakilpailu kaikille 13–20-vuotiaille.

Kalervo Palsa taiteilee omissa maailmoissaan, ja Keijo Ahlqvist piirtää puhtaaksi Kemin kaupungin vuosikertomuksia? Pohjoisen sarjakuvatarjonta on viimeisten vuosikymmenien aikana monipuolistunut huomattavasti. Harri Filpan 20 sarjakuvantekijää ja 26 sarjakuvateosta – Sarjakuvia pohjoisesta Suomesta (Oulun Sarjakuvaseura ry 2021) on opas pohjoiseen sarjakuvaan. Siinä esitellään teoksia Lauri Ahtisen Homepäiväkirjasta Karoliina Korhosen Suomalaisten painajaisiin. Lopputulos on oiva apuväline kirjavinkkaukseen ja uusia sarjakuvamaailmoja etsivälle lukijalle. Teoksesta koottu näyttely on kooste sarjakuvamuotoon toteutetuista artikkeleista.

”Sarjakuvalla pystytään välittämään ytimekkäästi tietoa ja kertomuksia lukijoille. Kuvilla ja sanoilla kertomisen mahdollisuuksia osataan hyödyntää vuosi vuodelta paremmin”, kiittelee tekijä Harri Filppa, joka toimii Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtajana.

Mukaan näyttelyyn monista pohjoisessa vaikuttavista ansioituneista sarjakuvantekijöistä ovat valikoituneet Keijo Ahlqvist, Lauri Ahtinen, Harri Filppa, Matti-Pekka Heikura, Jussi Hukkanen, Karoliina Korhonen, Ilpo Koskela, Aapo Kukko, Emilia Laatikainen, Jyrki Mäki, Sami Nyyssölä, Kalervo Palsa, Jii Roikonen, Riika Ruottinen, Mirjam Sumu, Anu Terho, Jari Terho, Petteri Tikkanen (Black Peider), Veli-Matti Ural ja Juha Vuorma.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Oulun Sarjakuvakeskuksen kanssa, ja Loviisasta mukana ovat nuoriso- ja kulttuuripalvelut sekä kaupungin kirjasto.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Sarjakuvanäyttely. Serieutställning. Kuva. Bild. Harri Filppa
Sarjakuvanäyttely. Kuva Harri Filppa

Sarjakuvakilpailu ja työpajat

Näyttelyn ohessa järjestetään maksuttomia työpajoja 13–20-vuotiaille nuorille Forumissa yhdessä sarjakuvakeskuksen ja loviisalaisen Karri Laitisen kanssa huhti- ja toukokuussa. Pajoista tiedotetaan myöhemmin Loviisan kaupungin verkkosivustolla sekä suoraan kouluille.

Lisäksi nuoret kutsutaan osallistumaan sarjakuvakilpailuun. Kilpailuaika on 7.3.–4.5.2022, ja kilpailuun voi osallistua toimittamalla kilpailutyönsä Loviisan kirjastoihin ja Forumiin tai lähettämällä sähköisesti osoitteeseen ohjaamo@loviisa.fi.

Kilpailun palkintona on 100 euron lahjakortti Loviisan kirjakauppaan. Kilpailutyöt saavat olla kooltaan maksimissaan A4-kokoisia, värillisiä tai mustavalkoisia pieniä tarinoita, joissa tyyli ja kieli on vapaa.

Kilpailuun osallistuneista töistä osa valitaan mukaan kilpailun töistä järjestettävään erilliseen näyttelyyn Loviisan pääkirjastossa 13.5.–14.6.2022. Lisäksi parhaista töistä painatetaan myös oma sarjakuvakirja.

Koululaisvierailut

Näyttelyn aikana yläkoulut ja toisen asteen opiskelijat voivat vierailla pääkirjastossa tutustumassa näyttelyyn. Näyttelyn oheismateriaali soveltuu yläkouluun ja toiselle asteelle ja se kannustaa osallistumaan kilpailuun.

Lisätietoja:

Loviisan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen verkkosivuilla.

Kaikki näyttelyssä esillä olevat artikkelit ovat luettavissa suomeksi myös osoitteessa:
www.oulucomics.com/arctic/oulu2026/

Sarjakuvanäyttely ”20 sarjakuvantekijää ja 26 sarjakuvateosta” on esillä Loviisan pääkirjastossa (Kuningattarenkatu 3) 7.3.–30.4.2022. Avoinna kirjaston aukioloaikoina. Vapaa pääsy.

Kilpailuun liittyvissä asioissa lisätietoja antaa kirjastonhoitaja Rebecka Asikainen, rebecka.asikainen@loviisa.fi.

Kuvat: Harri Filppa
Ylin kuva on kuvituskuva Harri Filpan teoksesta.

Share This