Tecknade seriers frammarsch i Lovisa: Utställning, verkstäder och tävlingar för unga!

Kuvituskuva Harri Filpan teoksesta. Illustration ur boken av Harri Filppa.

I Lovisa huvudbibliotek visas 7.3–30.4.2022 utställningen om tecknade serier ”20 serieskapare och 26 verk med tecknade serier”. I samband med utställningen ordnas avgiftsfria verkstäder om tecknade serier i ungdomslokalen Forum och en öppen serietävling för alla 13–20 åringar.

Kalervo Palsa tecknar i sina egna världar, och Keijo Ahlqvist tecknar bilder av Kemi stads årsberättelser i tusch? Utbudet av tecknade serier från norra Finland har blivit betydligt mångsidigare under de senaste decennierna. Boken 20 sarjakuvantekijää ja 26 sarjakuvateosta – Sarjakuvia pohjoisesta Suomesta (Oulun Sarjakuvaseura ry 2021) av Harri Filppa är en guide till tecknade serier från norra Finland. Boken presenterar serier från Homepäiväkirja av Lauri Ahtinen till Suomalaisten painajaisia av Karoliina Korhonen. Slutresultatet är ett utmärkt hjälpmedel för boktips och läsare som söker efter nya serievärldar. Utställningen som baserar sig på boken är en sammanfattning av artiklar i form av tecknad serie.

”Med tecknade serier kan man förmedla koncist information och berättelser till läsare. Man kan år för år utnyttja bättre möjligheter att berätta genom bilder och ord”, berömmer författaren till boken Harri Filppa, verkställande direktör för Uleåborgs seriecentrum, Oulun Sarjakuvakeskus.

Av de många meriterade serieskapare som är verksamma i norra Finland har man tagit med Keijo Ahlqvist, Lauri Ahtinen, Harri Filppa, Matti-Pekka Heikura, Jussi Hukkanen, Karoliina Korhonen, Ilpo Koskela, Aapo Kukko, Emilia Laatikainen, Jyrki Mäki, Sami Nyyssölä, Kalervo Palsa, Jii Roikonen, Riika Ruottinen, Mirjam Sumu, Anu Terho, Jari Terho, Petteri Tikkanen (Black Peider), Veli-Matti Ural och Juha Vuorma i utställningen.

Utställningen ordnas i samarbete med Oulun Sarjakuvakeskus och från Lovisa deltar ungdoms- och kulturtjänsterna samt stadens bibliotek i utställningen.

Serietävling och verkstäder

I samband med utställningen ordnas avgiftsfria verkstäder för unga mellan 13–20 år i Forum tillsammans med seriecentrumet och Lovisabon Karri Laitinen i april och maj. Man meddelar senare direkt skolorna om verkstäderna och på Lovisa stads webbplats.

Dessutom bjuds de unga in i att delta i en serietävling. Tävlingen pågår 7.3–4.5.2022, och man kan delta genom att lämna in sitt tävlingsbidrag på biblioteken i Lovisa och Forum eller genom att skicka det elektroniskt till adressen ohjaamo@loviisa.fi.

Vinnaren belönas med Lovisa bokhandels presentkort på 100 euro. Tävlingsbidragens storlek får vara högst en A4, färglagda eller svartvita små berättelser med valfri stil och valfritt språk.

En del av tävlingsbidragen väljs med i en separat utställning som ordnas på Lovisa huvudbibliotek 13.5.–14.6.2022. Dessutom trycks de bästa tävlingsbidragen i en egen seriebok.

Skolbesök

Under utställningen kan högstadieskolorna och studerandena på andra stadiet besöka huvudbiblioteket och bekanta sig med utställningen. Utställningens kompletterande material lämpar sig för högstadieskolan och andra stadiet och det uppmuntrar att delta i tävlingen.

Mer information:

På Lovisa stads kultur- och fritidstjänsters webbsidor.

Alla artiklar som är utställda kan läsas på finska även på adressen:
www.oulucomics.com/arctic/oulu2026/

Serieutställningen ”20 serieskapare och 26 verk med tecknade serier” visas på Lovisa huvudbibliotek (Drottninggatan 3) 7.3–30.4.2022. Öppen under bibliotekets öppettider. Fritt inträde.

I frågor som gäller tävlingen ges mer information av bibliotekarie Rebecka Asikainen, rebecka.asikainen@loviisa.fi.

Bild: Illustration ur boken av Harri Filppa