Strömforsin ruukin vesivasara toimii jälleen

Ruukinmyllyn vesivasara Strömfors bruk gammal vattenhammare

Suomen ainoa toimiva vesivoimakäyttöinen pajavasaraon taas toiminnassa Strömforsin ruukin pajamuseossa. Ainutlaatuista vesivasaraa on kunnostettu kesän aikana ja keskiviikkona kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom vihki sen uudelleen käyttöön. Taontanäytöksiä vesivasaralla pidetään kello 12–14 lauantaina 18.8. ja 25.8. sekä sunnuntaina 26.8.

Ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ruukin historiaa

Jan D. Oker-Blom kokeilee taontaa seppä Tiia-Riitta Lahden ohjauksessa.

Rautaa on käsitelty Strömforsin ruukissa vesivasaralla aina ruukin perustamisesta vuonna 1695. Vesivoimakäyttöistä vasaraa käytettiin teollisesti Strömforsin ruukissa aina vuoteen 1950 – kauemmin kuin missään muussa Suomen rautaruukissa. Ruukkimuseon näytöksissä nykyisin käytettävä vasara on rekonstruktio Yläpajan viimeisistä vasaroista. Pajavasara rakennettiin 1990-luvulla Museoviraston tekemän pajakunnostuksen yhteydessä.

Itse vasara ja vesiratas ovat pysyneet hyvässä kunnossa, mutta rattaalle johtava kouru ja vasaran alasin olivat saaneet lahoutumisvaurioita maan kosteudesta. Tämän takia lattia kaivettiin auki ja vaurioituneet osat vaihdettiin. Kunnostamisen yhteydessä uusittiin myös lehteri, jolla katsojat seisovat taontanäytösten ajan.

Naula- ja manufaktuuripajana toiminut Strömforsin ruukin Yläpaja rakennettiin vuosina 1847–1859. Täällä taottiin esineitä Alapajassa valmistetusta kankiraudasta.

Loviisan kaupungin museon ylläpitämä Pajamuseon Yläpaja siirtyi Loviisan kaupungin omistukseen keväällä 2018. Pajamuseoon on vapaa pääsy ja se on auki kello 11–17 lauantaisin ja sunnuntaisin aina 31.8. saakka.