Uusi kylänäyttely kertoo Loviisan seudun maaseudun historiasta

Loviisan kaupungin museon näyttely Sadan kylän seutu tuo kylät museoon. Näyttely on muistutus siitä, että koko Loviisan seutu on täynnä historiaa ja kiinnostavia tarinoita.

Pieniä puisia hahmoja nukketalon edessä.
Taina Pailoksen pienoismalli on suunniteltu kestämään leikkiä. Kuva Taina Pailos.

Näyttelyssä on esillä muun muassa talonpoikaisesineistöä sekä pienoismallitekijä Taina Pailoksen tekemä ihastuttava pienoismalli perinteisestä parituvasta asukkaineen. Museon omien valokuvien lisäksi esillä on runsaasti 1900-luvun alun kansatieteellisiä valokuvia Svenska litteratursällskapetin arkiston kätköistä. Uudempaa aikakautta edustavat maanviljelijä ja valokuvaaja Alf Willnerin kuvat 1950- ja 1960-luvun kylistä ja kylien asukkaista.

– Tänä vuonna on kulunut 10 vuotta kuntaliitoksesta, joten on korkea aika antaa Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kylille tilaa museossa, toteaa museon intendentti Ulrika Rosendahl.
– Aihe on laaja, mutta näyttelyyn on valikoitunut teemoja, jotka valaisevat seudun kehitystä ja kyläläisten arjen historiaa.

Näyttelyssä pääseekin tutustumaan omavaraisen maanviljelijäyhteisön arjen moniin askareisiin keskiajalta 1900-luvulle.
– Asutus syntyi maaseutumme kyliin kauan ennen Loviisan kaupungin perustamista 1745, muistuttaa museoassistentti Carina Nygård.

Alf Willnerin ottama kuva Skinnarbyn plikitehtaasta 1950-luvulla.

Näyttely on osa museon ”Kylät kokoelmiin”-projektia, johon museo sai rahoitusta Svenska Kulturfondenilta 2019. Projektissa kartutetaan museon tietopohjaa Loviisan seudun kylistä. Museo etsii edelleen valokuvia Loviisan seudun kylistä kuvakokoelmiinsa. Jos sinulla on kuvia, jotka haluat lahjoittaa tai antaa museon käyttöön, ota yhteyttä!

Näyttely:
Sadan kylän seutu 23.6.2020-7.3.2021

Museo on auki syyskuun loppuun ti-su 11-17, talvella ti-pe ja su 12-16.

Loviisan kaupungin museo

Komendantintalo
Puistokatu 2, Loviisa
www.loviisa.fi/museot

Museointendentti Ulrika Rosendahl
040 5874825/ulrika.rosendahl@loviisa.fi

Kuva: Niemistö 1915 SLS/Gabriel Nikander