Vanha ruukki herää henkiin väritettyjen kuvien avulla

Mies sahaa man såga

Tänä kesänä Strömforsin ruukin pajamuseossa on esillä vanhoja valokuvia – mutta väreissä. Esa Pekkarisen tekemät väritykset antavat ruukin mustavalkoisille valokuville uutta elämää.

-Kuvat tulevat väritettynä ihan uudella tavalla lähelle nykykatsojaa, toteaa museointendentti Ulrika Rosendahl Loviisan kaupungin museosta.

Kuvat ovat otettu 1890-1940-luvulla ja tallennettu paikallisten historiaharrastajien toimesta. Kuvaajat ovat jääneet tuntemattomiksi, mutta ovat työskennellet ruukin omistajaperhe Ahlströmien tilauksesta. Kuvissa näkyy sekä ruukin rakennuskantaa, että ruukin ihmiset. Isot ryhmäkuvat kertovat siitä yhteisöstä, joka vuosisadan vaihteen tehtaiden ympärille syntyi.

Strömforsin ruukki on 1695 perustettu rautaruukki, jossa myös on toiminut sahateollisuutta. Ruukki ja saha olivat toiminnassa vuosiin 1950 ja -53 asti, jolloin Strömfors oli Suomen viimeinen ruukki, jossa vielä oli käytössä vesivasaroita. Tänä päivänä Strömforsin ruukki on suosittu matkailukohde ja säilynyt kulttuuriympäristö.

Pajamuseon vesivasaralla tehdään taontanäytöksiä kesällä 2019 la 29.6.,la–su 6.–28.7.,la 3.–24.8. ja su 25.8.2019 klo 12–14.

Strömforsin ruukin pajamuseo

Yläpaja, Ruukintie 11 A

Avoinna kesäisin joka päivä 10-18

Ilmainen sisäänpääsy.