Uusi ruotsinkielinen yläaste

Loviisan keskustaan nousee uusi ruotsinkielinen yläaste. Uusi puurakenteinen, kaksikerroksinen koulu rakennetaan vanhan puretun koulun paikalle.

Elinkaarensa lopussa ollutta vanhaa ruotsinkielistä yläastetta ei enää kannattanut korjata, vaan punatiilinen koulurakennus purettiin syksyllä 2017 ja tilalle rakennetaan moderni ja käyttäjiä paremmin palveleva koulu.

Loviisan kaupunki on päättänyt toteuttaa koulun ristiinliimatusta massiivipuusta, eli CLT:stä (cross laminated timber). Malliltaan U-muotoisen koulun sydän on kaksikerroksinen ruokailutilana ja lukusalina palveleva aula.

Alkuperäisissä piirustuksissa näkynyt iso pyöreä kattoikkuna poistettiin teknisen lautakunnan päätöksestä joulukuussa 2017. Rakennuksen huoneistoala tulee olemaan 3660 neliömetriä.

Tulevaisuudessa osa yläasteen toiminnoista sijoittuvat peruskorjattavaan, naapuritontilla sijaitsevaan ruotsinkieliseen lukioon. Lukion korjaus alkaa kun nyt yläasteikäisten oppilaiden käytössä olevat parakit vapautuvat lukiolaisten käyttöön.

Kustannusarvio koko hankkeelle on 16 070 000 euroa, sisältäen noin 10,4 miljoonan arvoisen uudisrakennuksen, lukion 4,8 miljoonan arvoisen saneerauksen ja kouluihin hankittavan irtaimiston. Tavoitteena on uuden yläasteen valmistuminen elokuussa 2019 ja lukion saneerauksen valmistuminen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Hankkeen työnimenä on Ruotsinkielinen koulukeskus (Svenska skolcentret), mutta koulu tulee saamaan uuden nimen.

Kuvat ja piirustukset: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy

Lisätietoa hankkeesta löydät tämän sivun oikeasta laidasta.