Loviisan varhaiskasvatuksesa toimii yksi kieli- ja kulttuuriopettaja. Hän työskentelee osana varhaiskasvatuksen tuen tiimiä ja toimii yhteistyössä ryhmien kasvattajien sekä lasten huoltajien kanssa.
Kieli- ja kulttuuriopettaja kiertää pääasiassa sellaisissa varhaiskasvatusryhmissä, joissa on äidinkieleltään vieraskielisiä lapsia. Hän kouluttaa sekä konsultoi kasvattajia kieli- ja kulttuuripedagogisissa asioissa ja on mukana vieraskielisten lasten suomen kielen opetuksen suunnittelussa, toteutuksessa sekä arvioinnissa. Varhaiskasvatuksessa suomi toisena kielenä opetus, eli S2- opetus, toteutetaan erilaisissa yksilö- ja pienryhmätilanteissa sekä osana varhaiskasvatuksen kokopäiväpedagogiikkaa. Kieli- ja kulttuuriopettaja seuraa ryhmien S2-opetusta ja arvioi opetukseen osallistuvien lasten suomen kielen tason kaksi kertaa vuodessa. Suomen kielen oppimista tuetaan esimerkiksi kuvatuen, viittomien sekä leikkeihin ja peleihin pohjautuvien harjoitusten avulla.
Lapsen opetellessa uutta kieltä on tärkeää huolehtia myös lapsen oman äidinkielen tai kotikielten kehittymisestä, sillä se luo pohjan muiden kielten oppimiselle. Päävastuu lapsen äidinkielen tai kotikielten oppimisesta on lapsen huoltajilla.
Kieli- ja kulttuuritietoisessa varhaiskasvatuksessa tuodaan lapsiryhmässä sekä lähialueilla esiintyvät kielet ja kulttuurit näkyväksi osaksi varhaiskasvatuksen toimintaa. On tärkeää, että tunnistetaan kielen merkitys lasten kehitykselle, oppimiselle, vuorovaikutukselle ja yhteistyölle. Kielet ovat läsnä kaikessa ja vaikuttavat meihin kaikkiin. Niiden rooli identiteettien rakentamisessa ja yhteiskuntaan kuulumisessa on keskeinen. Henkilökunnan tulee olla tietoisia siitä, että he toimivat lasten kielellisinä malleina. Heidän tehtävänään on rohkaista lapsia monipuoliseen kielenkäyttöön ja tarjota mahdollisuuksia tutustua eri kieliin avoimesti. Eri kieliin, katsomuksiin, kulttuureihin ja uskomuksiin tutustuminen avartaa niin lasten kuin kasvattajien maailmankuvaa ja luo hyväksyvän ilmapiirin. Tämä antaa lapselle mahdollisuuden löytää samaistumiskohteita kulttuuri-identiteettinsä ja minäkuvansa vahvistamiseen.
Lisätietoja Loviisan varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuritietoisesta pedagogiikasta löydät kieli- ja kulttuuritietoisen pedagogiikan käsikirjasta.