Näyttely pääkirjastolla 12.11.–7.12.2019: Olipa kerran koulussa

Loviisan pääkirjasto on saanut käyttöönsä yli sata vuotta vanhoja loviisalaisia kouluvihkoja 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Tästä inspiroituneena pääkirjastolla järjestetään näyttely, joka sisältää vanhojen kouluvihkojen lisäksi erilaisia esineitä, joita kouluissa ennen käytettiin. Esineet ovat lainassa Loviisan kaupungin museolta.

Juliste

Eija ja John Perkins ostivat muutama vuosi sitten vanhan loviisalaisen puutalon ja alkoivat remontoida siitä unelmiensa kotia. Ullakon lattian alta löytyi aarre yli sadan vuoden takaa: Valtava määrä vanhoja, todella hyväkuntoisia kouluvihkoja vuosilta 1888–1901. Ensin löytyi noin 100 vihkoa ja myöhemmin lisää, yhteensä noin 400 kappaletta.

Eijalla ja Johnilla heräsi ajatus, että kouluvihot olisi hienoa saada esille jonnekin. He olivatkin yhteydessä kirjastoon ja kaupungin museoon – josko aiheesta saisi kasaan pienimuotoisen näyttelyn. Pääkirjastolla innostuttiin, ja pian selvisikin, että vihot olivat Högre elementarskolan oppilaiden kouluvihkoja.

Högre elementarskolan (yläalkeiskoulu) oli Lovisa Gymnasiumin edeltäjä. Koulu sijaitsi vuodesta 1862 jonkin aikaa entisessä pappilassa, samalla paikalla johon tällä hetkellä rakennetaan Lovisavikens skolaa. Sen jälkeen koulu siirtyi tohtori Öhmanin taloon, ja vuonna 1909 valmistui nykyinen Lovisa Gymnasium. Högre elementarskolan oli korkeampi oppilaitos, aikakautensa paremman väen koulu. Kaikki eivät siis käyneet tätä koulua, vaan sen oppilaat olivat Loviisan ja sen ympäristön varakkaiden perheiden lapsia. Joillain vähemmän varakkaiden perheiden lapsilla oli mahdollisuus käydä koulua stipendirahastojen avulla. Vaikka koulu oli lukion edeltäjä ja korkein kouluaste mitä Loviisassa oli, ei sieltä vielä vuosisadan vaihteessa voinut valmistua ylioppilaaksi. Ylioppilastutkintoa varten piti jatkaa opintoja Porvoossa tai Helsingissä.

On kiinnostavaa, että löytyneiden vihkojen omistajat olivat sekä poikia että tyttöjä. Tuon ikäluokan tytöt olivat ensimmäisiä, jotka saivat osallistua korkeamman asteen koulutukseen. Luokka oli myös ensimmäinen yhteisluokka Loviisassa: pojat ja tytöt kävivät koulua yhdessä. Kouluvihoissa on tehty kauniilla käsialalla laskuharjoituksia, harjoiteltu kieliä ja oikeinkirjoitusta. Välillä niihin on myös opettaja merkinnyt tiukkoja kommentteja, tietysti punakynällä.

Eijaa ja Johnia kiinnostaa talonsa historia sekä miten vihot ovat päätyneet taloon. Vihoissa on paljon loviisalaisia tuttuja nimiä – Eija ja John ovatkin luvanneet, että mikäli joku bongaa vihkoista oman sukulaisensa nimen, voidaan kyseinen vihko lahjoittaa takaisin sukuun. Vihkoja on paljon, eivätkä kaikki ole kerralla näytillä, mutta vihkojen alkuperäisten omistajien nimet tulevat esille näyttelyyn.

Kirjastolla järjestetään myös näyttelyyn liittyviä koululaisvierailuja, joiden aikana erikoiskirjastovirkailijat kertovat tarinoita esineiden ja vihkojen takaa – samalla raottaen maailmaa yli sadan vuoden taakse. Vierailun aikana oppilaat pääsevät myös kokeilemaan vanhoja koulutarvikkeita.

Näyttely on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina 12.11.–7.12.2019.

Loviisan pääkirjasto, Kuningattarenkatu 3, 07900 Loviisa

Lisätietoja: Kulttuurituottaja jaana.laaksonen@loviisa.fi/0440 555 499

Koululaisvierailut: Heli Salminen, erikoiskirjastovirkailija heli.salminen@loviisa.fi/044 723 0245

Bettina Bergström, erikoiskirjastovirkailija  bettina.bergstrom@loviisa.fi/044 723 0245

Juliste