Paikallishistoria avautuu jokaiselle – Loviisan kaupungin museon aineistot nyt verkossa

Loviisan historiasta kiinnostuneilla on nyt kissanpäivät, kun Loviisan kaupungin museo julkaisee tuhansia paloja paikallishistoriaa verkossa kätevästi jokaisen saataville valtakunnallisen finna.fi-hakupalvelun kautta.

”Tämä on iso harppaus museolle. Vielä viisi vuotta sitten oltiin vielä täysin kortistojen ja luettelokirjojen varassa. Mahtavaa, että pystymme nyt tarjoamaan yleisölle ja tutkijoille pääsyn näihin aineistoihin”, iloitsee museointendentti Ulrika Rosendahl.

Kaupunginmuseon kokoelmista on digitoitu nyt noin 2 000 tietuetta ja määrä kasvaa koko ajan. Aineistossa on mukana valokuvia vuosisadan vaihteen Loviisasta ja Loviisan seudulta sekä mielenkiintoisia esineitä museon kokoelmista. Digitoimisprojekti käynnistyi maaliskuussa 2021 ja jatkuu näillä näkymin joulukuuhun saakka. Projektiin on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Museovirastolta.

Mustavalkoinen valolokuva, etualalla kaksikerroksinen renkennus, jonka katollaon suippokärkinen torni. Taka-alalla kirkko ja muita rakennuksia.r
Näkymä lännestä kohti Loviisan kirkkoa. Vasemmalla 1970 purettu rautatieasema, Loviisan kirkko, ja keskellä Almintalo. Oikealla Lovenetzkyn huvila torneineen. Nykyisin rakennus tunnetaan Bongan linnan nimellä.

Verkkopalvelu avaa uusia mahdollisuuksia

Julkaisua varten museo on äskettäin liittynyt valtakunnalliseen finna.fi-hakupalveluun. Finna on Kansalliskirjaston ylläpitämä hakupalvelu, jossa sadat kotimaiset arkistot, kirjastot ja museot tuovat sisältöjään yleisön saataville. Museon digitoidut aineistot ovat löydettävissä valtakunnallisen finna.fi-sivun sekä museon oman Finna-näkymän kautta osoitteessa loviisankaupunginmuseo.finna.fi.

Finna avaa uusia mahdollisuuksia hyödyntää museon kokoelmia tutkijoiden lisäksi myös esimerkiksi paikallishistorian harrastajille ja kouluille. Finnan pedagogiset mahdollisuudet ovatkin jo herättäneet kiinnostusta opettajien keskuudessa. Finna-palvelussa olevia kuvia voi ladata omaan käyttöön ja myös julkaistavaksi. Käytön yhteydessä on mainittava kokoelman omistaja eli Loviisan kaupungin museo sekä kuvaajan nimi, jos se on tiedossa. Markkinointi- ja mainoskäyttöön tulee pyytää lupa kuvissa esiintyviltä, elossa olevilta henkilöiltä. Museo toivoo kaikkien käyttävän kuvia hyvän tavan mukaisesti.

Laajan haettavan tietokannan lisäksi uusi palvelu mahdollistaa myös vaihtuvat verkkonäyttelyt, joissa kiinnostavia aineistokokonaisuuksia voi ihastella. ”Verkkonäyttely Sadan kylän seutu, jossa perehdytään Loviisan kylien historiaan, onkin jo avattu”, Rosendahl vinkkaa.

hopeinen kermakko
Loviisassa leimattiin aikoinaan suuria määriä kulta- ja hopeaesineitä, ja Loviisan hopea oli tunnettu hyvästä laadustaan. Loviisan kaupunginmuseon kokoelmista löytyy muun muassa tämä hopeaseppä Johan Zetterstenin vuonna 1816 valmistama hopeinen kermakko.

Projektityöntekijöiden avulla lentävään lähtöön

Projekti on ollut suuritöinen. Aiemmin kokoelmatiedot olivat vain ruotsiksi, mutta nyt ne on kaikki käännetty myös suomeksi. Myös esimerkiksi valokuvien skannaaminen ja esineiden valokuvaaminen on aikaa vievää. Vakituisen henkilökunnan lisäksi projektin parissa onkin työskennellyt kaksi projektityöntekijää: Inari Porkka on keskittynyt digitalisoimaan kokoelmaa eli valokuvaamaan ja siirtämään tietoja arkistokorteilta ja luettelokirjoista museojärjestelmään. Outi Norberg on rakentanut museon Finna-näkymän ja kääntänyt julkaistavaa aineistoa. Projektin jälkeen Finnan kokoelmien täydentäminen jatkuu muun museotyön ohessa.

”Museo ottaa mielellään vastaan lisätietoja ja palautetta julkaistusta aineistosta. Finnassa on jokaisen esineen ja valokuvan kohdalla linkki palautelomakkeeseen, jonka kautta voi lähettää postia museolle”, Rosendahl muistuttaa lopuksi.

Ihastu sinäkin paikallishistoriaan sivulla loviisankaupunginmuseo.finna.fi.

Loviisan kaupungin museo, Puistokatu 2

Avoinna ti-pe ja su 12-16