Suojakatoksen korjauksen suunnittelutyö alkaa bastioni Rosenin palon jäljiltä

Loviisan historiallisessa maalinnoitus Rosenissa syttyi varhain keskiviikkoaamuna 25.5. tulipalo, joka vahingoitti linnoituksen suojaksi rakennettuja rakenteita. Vaikka itse linnoitus vaikuttaa selvinneen ehjänä, lämpövaihtelujen vuoksi sortumisvaara on nyt huomattava. Puinen aita jouduttiin raivaamaan palokunnan tieltä, ja kasemattien eteen on pystytetty tilapäinen suoja-aita. Suoja-aidan ylittäminen on kielletty. Asiantuntijaryhmä, jossa on Porvoon ja Loviisan museon edustajia kartoittaa tilannetta paikan päällä iltapäivällä.

– Koska Porvoon museo on alueen vastuumuseo, museon edustajia on mukana kartoituksessa iltapäivällä ja prosessin aikana, selventää museointendentti Ulrika Rosendahl. Bastioni Rosenin historiallisen merkityksen vuoksi myös Museovirasto erittäin todennäköisesti osallistuu suunnittelutöihin.

– Kattorakenteen tarkoituksena ei ole ensisijaisesti antaa suojaa kaatosateelta vaan estää veden tihkuminen muurirakenteeseen, ettei muuri jäädy ja rapaudu, kertoo Rosendahl. Näin ollen aikataulu ei ole kiireinen.

– Siitä huolimatta, että korjaukset vaativat sekä aikaa että rahaa, saamme olla iloisia siitä, että henkilövahingoilta ja bastionin korvaamattomilta vahingoilta vältyttiin, päättää Rosendahl.

Poliisi tutkii syttymissyytä.

Bastioni Rosenin historia

Lähde: Museovirasto

Ruotsin itärajan turvaamiseksi ryhdyttiin vuonna 1748 rakentamaan Degerbyhyn maalinnoitusta, joka olisi ympäröinyt Augustin Ehrensvärdin suunnitelmien mukaan koko tulevan Loviisan kaupungin. Suurenmoisista suunnitelmista toteutui kuitenkin vain murto-osa. Lähes valmiiksi saatiin Kuninkaantien molemmin puolin olevat bastionit Rosen ja Ungern sekä niihin kuuluneet maavallit.

Loviisan linnoitus menetti sotilaallisen merkityksensä, kun Suomi liitettiin Venäjään Suomen sodan jälkeen vuonna 1809. Sen jälkeen linnoitus jäi raunioitumaan, ja bastionien sisäpihat muuttuivat vähitellen laidun- ja vihannesmaiksi. Loviisan kylpylätoiminnan kukoistuskaudella 1890-luvulla linnoitusalue löydettiin virkistyskäyttöön.

Bastionien raunioituneita muureja on vuosikymmenten aikana korjattu useaan otteeseen. Vuonna 1979 bastioni Rosenin holvattujen kasemattien suojaksi rakennettiin katos.