Planeringsarbetet för skyddstakets reparation inleds efter branden vid bastion Rosen

En brand bröt ut i Lovisas historiska landfästning Rosen tidigt på onsdagsmorgonen 25.5. Eldsvådan skadade konstruktionerna som skyddar fästningen. Även om själva fästningen verkar ha klarat sig intakt, är risken för ras nu hög. Man var tvungen att röja undan staketet av trä för att brandkåret skulle komma fram, och man har nu satt upp ett provisoriskt stängsel framför kasematterna. Det är förbjudet att gå över skyddsstängslet. En grupp av experter med representanter från Borgå och Lovisa museum kartlägger situationen på plats i eftermiddag.

– Eftersom Borgå museum är regionalt ansvarsmuseum, kommer de att medverka i eftermiddag och under processens gång, förtydligar museiintendent Ulrika Rosendahl. På grund av bastion Rosens historiska betydelse kommer högst antagligen även Museiverket att delta.

– Takkonstruktionernas syfte är inte i första hand att skydda mot störtregn utan förhindra att vatten sipprar in i murverken som sedan kan frysa och leda till förvittring, berättar Rosendahl. Således är inte tidtabellen akut brådskande.

– Trots att det kommer att krävas både tid och pengar för reparationerna får vi glädjas över att vi undvikit personskador och oersättliga skador på bastionen, avslutar Rosendahl.

Polisen undersöker brandorsaken.

Bastion Rosens historia

Källa: Museiverket (på finska)

För att trygga Sveriges östra gräns började man 1748 bygga en landfästning i Degerby. Det var meningen enligt August Ehrensvärds planer att fästningen skulle omringa hela framtida Lovisa stad. Dock bara en bråkdel av de ståtliga planerna kunde verkställas. Bastionerna Rosen och Ungern som ligger på båda sidorna av Kungsvägen samt deras jordvallar blev nästan helt färdiga.

Lovisas fästning förlorade sin militära betydelse efter att Finland blev en del av Ryssland efter finska kriget 1809. Därefter blev fästningen så småningom ruiner, och bastionernas innergårdar blev betesmark och grönsaksland. Under blomstringsperioden för badanstalter i Lovisa togs fästningsområdet i bruk i rekreaktionssyfte.

Man har reparerat bastionernas förfallna murar flera gånger under årtiondena. 1979 byggdes skyddstaket för att skydda bastion Rosens välvda kasematter.