Svartholman kilpailutuksista päätökset – uusi yrittäjä vastaa niin liikennöinnistä kuin kesäkahvilastakin

Svartholman kahvilatoiminta ja reittiliikenne kilpailutettiin edellisen sopimuskauden päätyttyä. Niin kahvilatoimintaa koskeneen tarjouskilpailun kuin reittiliikennehankinnankin voitti matkailupalveluyritys TMSJ Group Oy. Kummatkin sopimukset solmitaan kolmen vuoden mittaisena ja sisältävät sopimuskauteen mahdollisen kahden vuoden jatko-option.

Loviisan kaupungin elinvoimankehittäjä Petri Paimander uskoo, että etenkin matkailijoille tarjottavat palvelut kehittyvät entisestään:

”Uusi toimija on saanut niin Metsähallitukselta kuin Museovirastoltakin vihreän valon hotellilaiva Muikun laituroimisesta Svartholmaan. Tämä tarjoaa uusia merellisen kokemuksen mahdollisuuksia ja samalla osaltaan tukee palveluiden saatavuutta aamusta pitkälle iltaan.”

Muun muassa Bergvikin kartanoa ja Kotka Lines-brändin alla Rankin ja Kaunissaaren liikennettä operoivan TMSJ Group Oy:n tarkoitus on kehittää matkailua ja linjaliikennettä saarelle. Kahvila- ja ravintolatoiminnassaan he ovat luvanneet suosia lähiruokaa ja luoda myös uniikkeja erikoisannoksia, jotka ovat saatavilla vain Svartholmasta.

Merkittävin muutos aiempaan on yöpymismahdollisuus, jota varten Svartholmaan ankkuroidaan hotellilaiva M/s Muikku. Tämä kahdeksan majoitushyttiä sisältävä entinen Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus toimii samalla linjaliikenteen vara-aluksena ja mahdollistaa 60 matkustajan kapasiteetillaan suurempienkin ryhmien pääsyn yhdessä matkassa Svartholman saarelle. Normaalia linjaliikennettä ajetaan nopeammalla aluksella kolme edestakaista vuoroa päivässä aiempien vuosien kalenterin mukaisesti. Saarelle pääsee noin 25 minuutissa, sääolosuhteet huomioiden.

Suosituksi koko perheen käyntikohteeksi muodostunut, Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus ja kuuluu samaan Ruotsin vallan aikaiseen puolustusketjuun. 1700-luvun puolessa välissä valmistuneen Svartholman ruotsalainen linnoituskausi jäi varsin lyhyeksi sen antauduttua venäläisille lähes ilman vastarintaa vuonna 1808. Venäläiskomennossa saarta käytettiin vielä useampi vuosikymmen vankilana ja työsiirtolana.

Ystävällisin terveisin,

Loviisan kaupunki
Petri Paimander
elinvoimakehittäjä
p. 040-673 0225