Viirilän kotiseutumuseossa tänä kesänä paikallisoppaita

Vinkki matkailijoille: jos haluatte tavata paikallisia, suunnatkaa Viirilän kotiseutumuseolle! Tänä vuonna Viirilän museon aukiolosta vastaa innokas ja asiantunteva opastiimi Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistyksestä. Museon pihapiirissä kuullaan tänä kesänä erityisen paljon musiikkia.

Viirilän kotiseutumuseo on tunnelmallinen pieni museo Länsi-Kymen kulttuuritien varrella. Se on Loviisan kaupungin museon kesäkohde, joka on tänä vuonna auki 3.7.–1.8. lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11–16.

Viirilän kotiseutumuseo uhkasi jäädä kokonaan kiinni tänä kesänä, kun kaupungin säästötoimien vuoksi varat kesätyöntekijän palkkaamiseksi poistettiin, mutta silloin kyläyhdistys tarjoutui pitämään museota auki. Työhön värvättiin viisi vapaaehtoista, ja yhdistys saa kiitokseksi palkkion kaupungilta.

Yksi vapaaehtoisista on Ruukissa asuva muusikko Esa Suokas.
– Meillä on treenikämppä ihan museon lähellä, mutta vasta viime kesänä sain itsekin mentyä museoon, kertoo Esa. Esa on luvannut ottaa klarinetin mukaan ja soitella, kun hän toimii oppaana 17.–18.7 ja 31.7.–1.8.

– Klarinetti sopii hyvin museoon, soitin on kehitetty jo 1600-luvulla ja se sopii hyvin myös kansanmusiikin soittimeksi.

Pelimannit Leeni Hämynen ja Ruusu Saksio esiinyvät avajaisissa.
Pelimannit Leeni Hämynen ja Ruusu Saksio esiintyvät avajaisissa.

Myös Jari Excell, Aimo Hotanen, Sonja Huttunen ja Keijo Pussinen toimivat oppaina tänä kesänä Viirilässä.

Avajaisjuhlissa kansanmusiikkia
Viirilän museon avajaisia vietetään sunnuntaina 4.7., jolloin kahvipannu on kuumana kello 13–15 ja UF framåt i Virböle myy makkaraa ja arpoja. Avajaisohjelmasta vastaavat pelimannit Leeni Hämynen ja Ruusu Saksio. He esittävät vanhoja suomalaisia kansansävelmiä 1800-luvun Ruotsinpyhtäältä Kaustiselle ja jopa Karjalaan saakka. Ohjelmistossa on mukana sävelmiä mm. Ruotsinpyhtäällä ja Lapinjärvellä 1800–1900-luvun taitteessa vaikuttaneilta viulupelimanneilta Jonas Johanssonilta ja Hans Hanssonilta.

Avajaisten lisäksi Viirilään kannattaa suunnata myös 31.7., jolloin Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat esiintyvät museolla kello 13–14.

Ruotsinpyhtääläistä talonpoikaiskulttuuria

Vanhan talon sisäkuva
Viirilän kotiseutumuseon päärakennus on paritupa 1700-luvulta

Kotiseutumuseo on perustettu Gräggas-nimisen tilan pihalle, jonka sisarukset Else ja Florence Henriksson luovuttivat kunnalle 1960-luvun alussa. Museon pikkutuvassa asuttiin vielä 1950-luvulla. Päärakennus on peräisin 1700-luvulta, ja se on siirretty paikalleen 1880-luvulla. Pihapiiriin kuuluu myös savusauna, liiteri ja luhtiaitta. Museon esineistö on kerätty seudulta. Kokoelmiin kuuluu noin 3 000 maatalouteen ja arkielämään liittyvää esinettä.

Viirilän kotiseutumuseo

Höjmossantie 4, Kuninkaankylä

vapaa pääsy

Auki 3.7.–1.8.2021 la–su 11–16