Lokala guider håller Virbölemuseet öppet i sommar

Ett hett tips till alla turister: vill ni träffa lokalbefolkningen, då skall ni åka till Virböle hembygdsmuseum! I år är det ett ivrigt och sakkunnigt team från byaföreningen Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys som sköter öppethållningen på museet. I år kommer det också att höras extra mycket musik i museets trädgård.

Virböle hembygdsmuseum är ett mysigt litet museum vid Västra Kymmene kulturväg. Virböle är ett av Lovisa stads  sommaröppna museer, och i år har museet öppet lö-sö kl 11-16 från 3 juli till 1 augusti.

Två spelmän, med fiol och dragspel
Spelmännen Leeni Hämynen och Ruusu Saksio uppträder på öppningsfesten 4.7.

I år såg det ut att Virböle skulle blir tvunget att hålla stängt, då budgeten för sommarjobbare drogs in som en av stadens sparåtgärder, men då kom byaföreningen med ett förslag om att de skulle sköta öppethållningen i år. Nu har fem frivilliga värvats för uppdraget, och staden betalar en summa till föreningen som tack.

En av de frivilliga är musikern Esa Suokas från Strömfors bruk. – Vi har en träningslokal här nära museet, men först i fjol blev det av att gå in på museet, berättar Esa. Esa har lovat ta med sin klarinett och spela för besökarna då han är guide 17.-18.7 ja 31.7-1.8. – Klarinetten passar bra in på museet, instrumentet har utvecklats redan på 1600-talet, och den passar bra för folkmusik.

De andra fyra guiderna är Jari Excell,  Aimo Hotanen, Sonja Huttunen och Keijo Pussinen.

Öppningsfest med folkmusik

Söndagen den 4.7 firas öppningsfest i Virböle, då är kaffepannan varm mellan 13-15 och UF framåt i Virböle säljer korv och lotter. För programmet står två unga spelmän,  Leeni Hämynen och Ruusu Saksio. Deras sånger härstammar från ett område som sträcker sig från 1800-talets Strömfors till Kaustby och Karelen. Vi får höra låtar skrivna av spelmännen Jonas Johansson och Hans Hansson, som figurerade i Lappträsk och Strömfors i sekelskiftet 1800-1900.

Dessutom bjuds det lördagen den 31.7 på skönsång då manskören Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat uppträder klockan 13-14.

Folkkultur från Strömfors

interiörbild från gammal stuga
Virböle hembygdsmuseums huvudbyggnad är en parstuga från 1700-talet.

Hembygdsmuseet  är uppfört på hemmanet Gräggas tomt, som syskonen Else och Florence Henriksson överlät till kommunen i början av 1960-talet.  Huvudbyggnadens lillstuga användes som bostad ännu på 1950-talet. Bostadshuset på Virböle hembygdsmuseum är från 1700-talet, och det flyttades till sin nuvarande plats på 1880-talet. På gården finns också en rökbastu, en boda och ett lider. Museets föremål har samlats in i bygden. Samlingarna består av cirka 3000 föremål som har använts inom  lantbruket och i vardagen på gårdarna i trakten.

Virböle hembygdsmuseum

Höjmossavägen 4, Kungsböle

Fritt inträde

Öppet 3.7–1.8.2021 lö–sö 11–16