Näyttelyt

Loviisan kulttuuritalo on täynnä taidetta, tapahtumia, historiaa ja elämyksiä. Almintalossa järjestetään useita vaihtuvia näyttelyitä vuoden ympäri.

Kati Rapia: S.A. Forsiuksen n.s. kotimuseo 

S.A. Forsiuksen n.s. kotimuseo on yllätyksellinen sarjakuvanäyttely, joka on esillä Loviisan Almintalossa 5.5. – 30.6.2019. Kotimuseosta vastaa juuri valtionpalkinnolla juhlistettu Kati Rapia.

Suomen ensimmäinen tähtitieteilijä Sigfrid Aronius Forsius (s. 1560) ei ollut mikään tavallinen tiedemies. Forsius sai jo oman lukunsa Juha Hurmeen Niemi-romaanissa, ja syksyllä 2018 ihan oman kirjansa Rapian ja Hurmeen yhteisen road trip -sarjakuvaromaanin Pyrstötähti ja Maailmanlopun Meininki muodossa (teksti Rapia ja Hurme, kuvat Rapia).

Forsius tutki tähtitiedettä, astrologiaa, luonnonfilosofiaa, kirjoitti luonnontieteellisen yleisteoksen Physica sekä kirjan mineraaleista. Euroopan yliopistoissa opiskellut Forsius työskenteli pappina, virkamiehenä, professorina, kuninkaallisena tähtitieteilijänä, tutkimusmatkailijana, kartoittajana, kruunun salaisena asiamiehenä, almanakan laatijana, unitulkkina, sekä käsistä että tähdistä ennustajana ja merkkien selittäjänä. Hän oli virsirunoilija, saarnakirjailija, historioija, perinteenkerääjä, kääntäjä, unien näkijä, juoppo, riitapukari ja ehkä ystävänsä murhaaja. Hän oli aikakauden kuva, koko sotkuinen vyyhti. 1600-luvun ennustuksista ja tutkimuksista saattaa löytää yhteyden tämän päivän valeuutisiin ja maailmanmenoon. Pyrstötähti kertoo myös Forsiuksen näyistä, muistiinpanoista, komeetasta, revontulista ja muista ihmeistä.

Ja nyt Loviisan Almintaloon on täten ansaitusti perustettu kahden kuukauden ajaksi tämän sähikäisen, S.A. Forsiuksen n.s. kotimuseo. Esillä on mm. sarjakuvaa, mahdollisesti 400 vuotta vanhoja viiksiä, väriteorioita, ALL-FORSIUS-PANEL ja tähtitaivas! Voit myös itse osallistua Forsiuksen roadtrippiin pelaamalla Pyrstötähti-peliä!
Kuten Forsius sarjakuvassa sanoo: Maailma on ihmeellinen ihme!

Almintalossa on samanaikaisesti esillä myös Terhi Ekebomin varjoteos-näyttely Tutkimusmatkoja uniin ja varjoihin. Näyttely jatkaa Terhi Ekebomin aikaisempien, unien maailmoja tarkastelevien näyttelyiden sarjaa. Uudessa näyttelyssä hän käyttää tekniikoina muunmuassa paperileikkauksia ja valoa. Almintalon näyttelyssä on esillä ensi kertaa suurikokoinen installaatio, valoilla ja varjoilla unen tarinaa kertova kuvakirja, jonka sisään näyttelyvieras voi astua.

S.A. Forsiuksen n.s. Kotimuseo -näyttelyn on tuottanut Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry ja se on ensimmäinen neljän näyttelyn sarjassa jonka yhdistys järjestää Almintalossa vuosina 2019-2020. Näyttelysarjaa ovat tukeneet Loviisan Kaupunki, Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet.