Näyttelyt

Loviisan kulttuuritalo on täynnä taidetta, tapahtumia, historiaa ja elämyksiä. Almintalossa järjestetään useita vaihtuvia näyttelyitä vuoden ympäri.

Villa Nordström ja Villa Biaudet-näyttelyt avoinna 8.2.-27.4.2019, ti-la klo 12-17. Tervetuloa!

Sarja Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki on päättymässä. Viimeisinä kulttuurikoteja sarjassa ovat Villa Biaudet ja Villa Nordström. Esillä Almintalossa mm. tauluja, veistoksia, laivamalleja ja huonekaluja.

Kirjailija Ulla Bjerne – Biaudet (1890-1969) liikkui paljon Euroopan kulttuuripiireissä, miehensä lääkäri Léon Biaudet (1882-1968) oli hänen tukensa. Ulla Bjerne oli syntynyt Ruotsissa ja ylläpiti kontaktit Ruotsin taidealan kanssa koko elämänsä, loppuun asti. Villa Biaudet on nykyään kirjailijaresidenssi. Nykyiset asukkaat ovat kirjailija Bosse Hellsten ja kuvataiteilija Pia Sirén ja heidän kaksi poikaansa.

Kulttuurikodin Villa Nordströmin omisti eversti Ragnar Nordströmin perhe. Kulttuurista kiinnostunut perhe osti paljon taidetta. Everstin kuoltua taide jaettiin hänen seitsemän lastensa kesken. Näyttelyssä on esillä sekä tauluja että muita esineitä, jotka olemme saaneet lainaksi. (Ragnar Nordström 1894-1982.)

Loviisan Merenkulkumuseo on antanut lainaksi laivamalleja, näyttävä osa näyttelyä.

Tervetuloa!

Segersby-näyttely on avoinna 10.11.2018-26.1.2019, ti-la klo 12-17. Tervetuloa!

Suljettu joulu- ja tapaninpäivinä 25.-26.12.

”Gamla Segersbyn omaperäisin piirre on ehkä alkuperäiset urut salongissa, jota nykyisin kutsutaan musiikkihuoneeksi. Uusgoottilaiset urut on signeerannut ja valmistanut Matias Åkerlund 1879. Urut katosivat talosta aikojen saatossa. Söderholmit sattuivat kuin ihmeen kautta löytämään urut pakattuina laatikoihin eräästä loviisalaisesta talosta ja saivat palauttaa ne alkuperäiselle paikalleen. Paljon muitakin esineitä, joita suku on aikojen kuluessa vienyt mukanaan, on palautunut Segersbyhyn tämän hyvän hengen saattelemina. Näihin kuuluvat mm. upea, vihreä empirekruunu Pietarista, joitakin huonekaluja ja vanhoja verhotankoja.Tämä talo on noussut uuteen kukoistukseen.Vaikuttaa melkein siltä, että talo on itse valinnut asukkaansa.”

– Pia Maria Montonen

Segersby – modernia taidetta klassisessa ympäristössä

”Klassisessa, perinteikkäässä itäuusmaalaisessa kartanomiljöössä sijaitseva Segersby tarjoaa modernia taidetta upeassa, sukumuistoja vaalivassa ja tallentavassa ympäristössä. Nykyinen omistajaperhe on kunnioittavalla ja kauniilla tavalla huolehtinut suvun historian ja perinteiden vaalimisesta ja palauttamisesta, ja tehnyt ne uudelleen eläviksi vanhalla sukutilalla.

Mutta kyseessä on paljon enemmän. Samalla kun perhe vaalii muistoja, se on voimakkaasti läsnä nykyajassa. Seiniä koristava taide on tuskin sellaista, jota ensimmäisenä odottaisi tässä ympäristössä. Monia suomalaisen kuvataiteen jännittäviä nimiä on edustettuina kokoelmassa rinta rinnan uusien, uteliaisuutta herättävien kuvataiteilijoiden kanssa.”

– Berndt Arell

Segersby-näyttely on avoinna 10.11.2018-26.1.2019, ti-la klo 12-17. Almintalo osallistuu Loviisan Jouluun ja pitää ovet avoinna myös sunnuntaina 9. joulukuuta, klo 12-17. Tervetuloa!

Suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.

Seuraava näyttely sarjassa Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki? on Segersby

Suuri kiitos kaikille, noin 4000 henkilölle, jotka viime kuukausien aikana ovat käyneet Almintalolla katsomassa Villa Forsström-näyttelyä!

Seuraava näyttely sarjassa Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki? on Segersby. Näyttely on avoinna 10 marraskuuta lähtien ja esillä on muun muassa Louis Sparren suunnittelema makuuhuonekalusto, nykytaidetta ja valokuvia menneiltä ajoilta. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen kanssa.

Segersby-näyttely on avoinna 10.11.2018-26.1.2019, ti-la klo 12-17. Tervetuloa!

Villa Forsström-näyttelyssä jo yli 2700 kävijää!

Näyttely on avoinna Almintalolla 27 lokakuuta saakka, ti-su klo 12-17. Tervetuloa!


Yleisön kommentteja:

”Mitt andra besök här, men kanske inte det sista! Imponerande!”

”Kiitos että saimme kurkistaa ihmeelliseen maailmaasi!”

Ihailu ja kunnioitus suurelle taiteilijalle ja elämäntyölle.”

”Hälsningar till Ralf från Operan i Stockholm”

”En djungel och fristad samtidigt. Tack för den.”

”FANTASTISKT!”

”Tack för en fin utställning och tack för gamla tider.”

”Det är ett jätte jobb du gjort. Tack för det intressanta innehållet. Ett innehållsrikt liv. God fortsättning.”

”Lähdettiin uudelleen ihastelemaan, nauttimaan, muistelemaan muita maita, kaukaisia. Kiitos tästäkin matkasta!”

”Maaginen maailma…”

”Mykistävä kokemus”

”Käsityökoulu V vieraili tänään näyttelyssä. Huikean hieno ja inspiroiva! Kiitos tuhannesti!”

”En fantastisk resa!”

”Kiitos, aivan mahtava näyttely ♥”

”Imponerande!”

”Den finaste utställningen”

”Sanaton – helt otrolig känsla!”

Hufvudstadsbladetissa julkaistu arvostelu Villa Forsström-näyttelystä

Berndt Arellin kirjoittama mahtava arvostelu Villa Forsström-näyttelystä julkaistiin HBL:ssä 13.8.2018.

Näyttely on avoinna Almintalolla 27. lokakuuta asti. Opastukset järjestetään sopimuksen mukaan. Tervetuloa!


Tiedustelut: Mimosa Elo
mimosa.elo@loviisa.fi
040 646 9270


Villa Forsström – Yleisömenestys Almintalolla

Villa Forsström-näyttely avattiin 15.06.2018, jonka jälkeen yleisöä on ollut runsaasti – noin 870 kävijää kuukauden sisällä. Yleisön kommentteja:

”Hieno näyttely, upea tunnelma. Kiitos!”

”Hej och ett stort tack för den fantastiska utställningen på Almska Gården. Den bästa och intressantaste som där varit. Tack!”

”Arvokasta että tällaista järjestetään.”

”Uskomaton näyttely verrattuna siihen mitä lehdissä on kerrottu!”

”Superfin utställning som bäst: Fyra villor, av vilka Villa Forsström står först i raden, 16.6 – 27.10.2018. Som att stiga in i en helt fortrollande värld! Rekommenderas varmt för alla åldersklasser. Finns tyvärr inte hiss till övre våningen eller ingång för rörelsehindrade från gatan.”

”WOW!”

“Kerrassaan upea!”

”Absolutely wonderful, artistic, emotional, balanced. Love, love, love! Thank you!”

“Lämpimät kiitokset itämaisesta taide-elämyksestä. Kiitos Loviisa!”

”Vi kommer igen!”

”Upeaa, yllättävän ihana näyttely!”

”Vau vilken värld! Tack!” 

“Olipa yllättävä ja mielenkiintoinen näyttely kesken helteistä kesäpäivää. Hyppy ihan toisiin maailmoihin. Olisi kiva kuulla itse tekijän sanoin lavastuksesta ja esineistä.”

”Hjärtliga gratulationer i efterhand! Var nu åter på den fantastiska utställningen. Den borde sättas upp I Helsingfors t.ex. på nya Amosmuseet.”

“Kaakkois-Aasian kosketus!”

“Vau, vaikuttava!”

“It was the most astonishing exhibition I have seen in Finland, especially the culture of the malays. from Indonesia.”

“Fantastiskt fin utställning!”

“Hyvä, vaikuttavaa. Hetki toisessa maailmassa.”

“Wow. En utställning större än staden.”

”Den bästa utställning jag sett på en lång tid! En eloge för en så strålande insats!”

”Tack för en verkligt trevlig och sevärd utställning!”

”Olipa huikean hieno, kiehtova näyttely. Yläkerran lavastus-pienoismallit malauttivat mieleen mm. Lillanin Hypen ja HKT:n Katariina Suuren.”

”Kiitos hienosta näyttelystä! Kolmas kerta ja aina löytyy uutta!”

Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki?

”Miten tulla legendaksi jo eläessään?” Tämä oli Helsingin Sanomien otsikko Ralf Forsströmin teatterikokoelmien vihkiessä Amos Andersonin uudistetun taidemuseon vuonna 1999.

Vastaava näyttely aloittaa näyttelysarjan Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki? Näyttely Villa Forsström on auki Almintalossa Loviisassa 16.6.-27.10.

Yläkertaan tulee pienoismalleja, pukuja, pukusuunnitelmia ja huonekaluja Ralf Forsströmin 55 vuotisesta pohjoismaisesta teatteriurasta. Alakertaan tulee maailmanmatkaaja Forsströmin laaja kokoelma kuvataidetta Kaakkois-Aasiasta, Afrikasta ja Mexicosta sekä nykytaidetta Pohjoismaista.

Näyttelyn avasivat Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ja professori Asko Sarkola.

Seuraava näyttely sarjassa on Segersby, muun muassa Louis Sparren suunnittelema makuuhuonekalusto, vanhempia maalauksia sekä nykytaidetta. Näyttely on mahdollinen kiitos hyvän yhteistyön Li-Lon ja Kim Söderholmin, Gamla Segersbyn omistajien kanssa.

Tämän jälkeen vuorossa on Villa Biaudet, josta on vaihteleva kokoelma taidetta muun muassa muotokuvia kansainvälisesti tunnetuilta taiteilijoilta 1900 luvun alkupuoliskolta. Kirjailija Ulla Bjerne (Biaudet) ja miehensä lahjoitti koko omaisuutensa yhdistykselle Finlands svenska författareförening.

Sarja päättyy Loviisan tunnetuin yrittäjäsuvun Nordströmin kokoelmiin, jotka ovat aikakaudelta jota kutsutaan Suomen taiteen kulta-ajaksi.

Näyttelysarjan Loviisa, pieni kaupunki- kulttuurin suurkaupunki? tuottaa Loviisan kaupunki. Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Teaterstiftelsen Vivicas Vänner sekä Aktiasäätiö Porvoo. Sarjan taiteellinen johtaja on Ralf Forsström.