Konstutställningen A Critical View on Plastic kompletterar Lovisa stadsmuseums historiska utställning Plastic Fantastic genom att undersöka plasten ur ett nutida och kritiskt perspektiv. Den första plasten, som uppfanns för att ersätta elfenben i biljardbollar, var startskottet på en utveckling som är ett hot för både haven och livet på jorden. Efterkrigstidens plastutopi och den lokala plastindustrins glansdagar är förbi och konstnärerna i utställningen söker efter sätt att förhålla sig till ett material som vi i dagens läge inte klarar oss utan men som har förlorat sin status som framtidens fantastiska material.
Konstnärerna Ilona Valkonen och Kati Rapia visar delar ur helheten Notes on the State of the World. Konstnären Henok Getachew Woldegebreal har under sin residens vistelse i Lovisa skapat en kinetisk installation som han kallar Stream of Waste. Elever i klass 7 a-e i Lovisavikens skola och konstnären Heidi Lunabba har tillsammans skapat en serie vimplar med titeln Saker som jag inte kom ihåg att jag hade. Det lokala queerkollektivet Tuhmat; Joonas Parviainen & Susse Seppälä bidrar med en serie performanceverk, tillfälliga installationer och öppna konstverkstäder under titeln Rörelseutrymme i efterplasttiden.
Tryck här för att läsa mer om konstutställningen och konstprojektet.
Plasten har kommit till Lovisa stadsmuseum! Utställningen Plastic Fantastic handlar om plastens historia, finsk plastdesign och de Lovisaföretag som tog sig an detta nya material.
Lovisanejden spelade en betydande roll för plastens intåg i Finland. Plastindustrin i Lovisanejden bidrog med innovationer inom produktutveckling och design till att bygga upp ett modernt Finland där plasten underlättade och förskönade vardagen.
Alla föremål som visas i utställningen är tillverkade i Lovisa, och en stor del av dem är utlånade eller donerade av privatpersoner.
Tryck här för att läsa mer om Plastic Fantastic.
I Kommendantshuset från år 1755 finns gustavianska möbler, silver- och tennföremål, föremål som anknyter till stadens maritima historia och mycket annat intressant ur bygdens lokalhistoria. Bland annat kan du bekanta dig med Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort.
I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.
I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda.
Tryck här för att läsa mer om museets samlingar.
På vårt museum finns det två olika spel som kan spelas när som helst under museets öppettider.
Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakttagelse- och slutledningsförmåga.
För grupper på 2–6 personer. Lämpligt för ca. 12 år uppåt, finns det vuxna med i gruppen kan också yngre vara med. Företaget Room Escape Running Rabbit från Helsingfors står bakom förverkligandet.
Tryck här för att läsa mer om Iverusmysteriet.
En liten grupp av museimöss bor på museet. De tycker om att skoja med museiarbetarna. Mössen borde hittas, men de har gömt sig bland muséets föremål. För att hitta museimössen behöver du vara skärpt och har god syn.