Näyttelyt ja tapahtumat

Näyttelyt Komendantintalossa 2018:

Missä katu kerran kulki

Loviisan muuttuneita maisemia
19.6.2018–7.1.2019

Purettuja taloja, villejä visioita ja menneen ajan kuvia. Näyttely kertoo, miten Loviisa on kehittynyt 1700-luvulta nykyaikaan.

Komendantin vintillä

Lapsille ja muille kokeilunhaluisille käsinkosketeltavaa historiaa. Komendantintalon kolmannessa kerroksessa pääsee itse kokeilemaan ja tutustumaan historiaan kaikilla aistilla.

 

Komendantintalon perusnäyttely

Perusnäyttelyssä on esillä muun muassa kustavilaisia huonekaluja, hopea- ja tinaesineitä sekä kaupungin merelliseen historiaan liittyviä esineitä. Näyttelyssä voi tutustua myös Jean Sibeliuksen elämään kesäisessä Loviisassa sekä Loviisan aikaan kylpyläkaupunkina. Museon keittiössä on esillä muun muassa kokoelma vanhoja keittokirjoja. Lue lisää >>

 

Komendantintalossa tapahtuu:

Yleisöopastuksia näyttelyssä Missä katu kerran kulki

Suomeksi su 14.10 ja 4.11 klo 13

Ruotsiksi su 21.10 ja 18.11 klo 13

 

AIKA PÄIVÄ Loviisassa 28.10.2018

Euroopan Komission ehdotuksen mukaan kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovutaan kaikkialla Euroopan unionissa vuoden 2019 aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Suomessa siirretään kelloja mahdollisesti viimeistä kertaa normaaliaikaan sunnuntaina 28.10.2018.Loviisan museo ja Suomen Kellomuseo muistuttavat kellojen siirrosta järjestämällä Aika Päivä-tapahtuman Loviisan museon Komendantintalossa (Puistokatu 2, 07900 Loviisa).

Yleisöllä on mahdollisuus tuoda omia vanhoja kellojaan Loviisan museolle arvioitaviksi. Kelloarviointeja tekevät Suomen Kellomuseon kellohistorian asiantuntija Veikko Ahoniemi sekä kello-ja kultaseppä Jan Roos. He kertovat kellojen historiasta ja antavat tietoja niiden iästä, materiaaleista sekä valmistajista. Suuremmista kelloista voi ottaa mukaan valokuvan. Hinta-arvioita kelloista ei kuitenkaan anneta. Kelloarvioinnit ovat maksuttomia.

Päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus osallistua äänestykseen ja kertoa mielipiteensä, kumpaa aikaa Suomen tulisi siirtyä käyttämään, kesä- vai talviaikaa?

Päivän ohjelmaan kuuluu myös opastettuja kellokierroksia ja esitelmä:
Loviisan museon museoassistentti Carina Nygårdin johdolla tutustutaan Loviisan museon kelloihin. Kierrokset klo 13:30 suomeksi ja klo 14:30 ruotsiksi.
Klo 15-15:45 Kellomuseon museonjohtaja Mikko Kero pitää esitelmän kellojen siirron historiasta. Miten kellojen siirtoa on perusteltu?
Museo on avoinna klo 12–16.
Museoon ja tapahtumaan on vapaa pääsy.
Tervetuloa!

 

Kaupunkilaisten kadut: Luentosarja näyttelyssä Missä katu kerran kulki – Loviisan muuttuneita maisemia

Keskiviikkoisin klo 17-18 Vapaa pääsy!

Ke 31.10. klo 17 Ruotsin ajan Loviisa

Aulis Tynkkynen, Rakennusneuvos ja Loviisan entinen kaupunginarkkitehti. Luennolla kuullaan siitä Loviisasta, joka syntyi jo ennen vuotta 1809, mutta edelleen on havaittavissa ympärillämme.

Ke 7.11. klo 17 Lovisanejden såsom Aatos Åkerblom såg den

Eddie Bruce, Keräilijä ja paikallishistorioitsija. Ruotsinkielinen luento Valokuvaaja Aatos Åkerblomista, joka kuvissaan tallensi muutosten aikaa 1960- ja -70-luvun Loviisassa. Kuvien kautta voi myös tutustua ihmiseen kameran takaa.

Ke 14.11. klo 17 Kadonneita kujia, elettyjä elämiä – Historiaa ja tarinoita alakaupungista

Kati Toivanen, historioitsija jonka käsialaa on Loviisan tuorein historiateos Kapteeni, luotsi, timpuri, matruusi – Loviisan alakaupungin historia Laivasillalta Pursimiehenkujaan. Kati Toivasen tutkimukset tuovat ihmiset näkyväksi alakaupungin historiaan.

Ke 21.11. klo 17 Maantiestä Esplanadiksi – Läntinen sisääntuloväylä historiasta tulevaisuuteen

Mika Varpio, maisema-arkkitehti joka diplomityönään on tehnyt suunnitelman Loviisan läntiselle sisääntuloväylälle ja ratapiha-alueelle, historiasta ammentaen. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten voisimme kehittää kaupunkimaisemaa entisen rautatieaseman kohdalla.

 

Varaa opastus ryhmällesi!

Ryhmäopastukset tilauksesta
arkisin aukioloaikoina 20 €
muina aikoina sekä lauantaisin ja pyhäpäivisin 40 €
Puh. 040 660 4517, 044 450 5009

Ovenavausmaksu ryhmille aukioloajan ulkopuolella 20 €
mikäli ryhmällä on oma opas

Tutkimusretkelle museoon

Etsitään museohiiriä ja opitaan samalla jotain uutta museon esineistä.
Onnistuneen tutkimusretken jälkeen pieniä osallistujia odottaa palkkio museon aarrearkusta.

Lapsi- ja koululaisryhmät ovat tervetulleita sopimuksesta.
Yhteydenotot: Carina Nygård puh. 044 450 5009