Alapaja ja konttorimuseo

Alapajassa voit tutustua ruukin pajojen työvälineisiin ja tuotantoon sekä kurkistaa konttoriin.

Pajamuseon Alapaja

Strömforsin ruukin Alapaja on alun perin rakennettu kankirautapajaksi. Jacob af Forselles’in ja Anders Nohrströmin aikana 1745–1746 siellä oli kaksi ahjoa. Paja rakennettiin uudelleen vuonna 1786 ja jälleen vuonna 1871, jolloin silloinen omistaja Pehr Henrik af Forselles myös suurensi sitä.

Ruukin ensimmäinen nippu- ja naulapaja rakennettiin kankirautapajan viereen vuonna 1747. Naulojen ja muiden rautaesineiden kysynnän kasvaessa 1800-luvulla, ruukin omistaja Virginia af Forselles alkoi suunnitella suurempaa pajaa. Tämä paja valmistui vuonna 1846 osaksi nykyistä Yläpajaa.

Alapajan museo perustettiin 1960-luvulla kankirautapajan eteläosaan. Museopajassa voi tutustua ruukin vanhaan kankivasaraan sekä pajojen esineistöön ja tuotantoon, johon kuului auroja, kirveitä, hakkuja, viikatteita, lapioita ja erikokoisia nauloja.

Konttorimuseo

Konttorimuseo on suljettu sisäilmaongelmien takia.

Alapajan konttorimuseo sijaitsee entisen vasaran vesipyörän tilassa. Kun vesipyörä poistettiin, se korvattiin nykyisellä kaari-ikkunalla. Konttorimuseossa on nähtävillä muun muassa torvisoittokunnan soittimia, Ahlströmin tehtaan tuotteita ja ruukin vanhan pääkonttorin huonekaluja, kuten kirjurin pöytä, kirjahylly ja tilikirjoja. Vitriinin kirjoituskone ja laskukone ovat peräisin 1800-luvulta.