Nedre smedjan och kontorsmuseet

I Nedre smedjan kan du bekanta dig med arbetsredskapen i brukets smedjor och följa med produktionen samt ta en titt på kontoret.

Nedre smedjan

Nedre smedjan i Strömfors bruk är ursprungligen byggd som en stångjärnssmedja med två härdar av Jacob af Forselles och Anders Nohrström 1745–1746. Den byggdes på nytt 1786 och igen 1871, då den också förstorades av dåvarande brukets ägare Pehr Henrik af Forselles.

Brukets första knipp- och spiksmedja byggdes invid stångjärnssmedjan 1747, och då efterfrågan på spik och andra järnvaror ökade under 1800-talet började brukets ägare Virginia af Forselles planera en större smedja. Denna smedja blev klar 1846 som en del av den nuvarande Övre smedjan.

Nedre smedjans museum grundades på 1960-talet i södra delen av stångjärnssmedjan. I museismedjan kan du bekanta dig med brukets gamla stånghammare och med föremål och produkter i anslutning till smedjorna såsom plogar, yxor, hackor, liar och spadar samt spikar av olika dimensioner.

Kontorsmuseet

Kontorsmuseet är stängt på grund av inneluftsproblem.

Kontorsmuseet i Nedre smedjan är inrett i ett tidigare vattenhjulsutrymme. När vattenhjulet togs bort ersattes det med det nuvarande bågformade fönstret. I kontorsmuseet finns bland annat hornmusikkapellets instrument, produkter från Ahlströms fabrik och kontorsmöbler såsom skrivarens bord och bokhyllor med kontoböcker från brukets gamla huvudkontor. Skriv- och räknemaskinerna i vitrinen är från 1800-talet.