Kommendantshuset

Lovisa stads museum grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar.

Hundra byars bygd

Utställning i Lovisa stads museum
23.6.2020 – 7.3.2021

Lovisa stads museums utställning Hundra byars bygd lyfter in byarna i museet. Utställningen är en påminnelse om att hela Lovisanejden är full av historia och spännande berättelser.

Klicka här för att läsa mer om utställningen

Lovisa museums jul

Julbisi och halmhimmel 1.12.2020 -13.1.2021

På Lovisa stads museum lyfts gamla allmogetraditioner fram i årets julutställning. Förr i världen var den östnyländska julen fylld av folktro och ritualer inför det nya året. Museets julutställning är öppen från första advent till tjugondedag Knut, och museet publicerar också glimtar av julutställningen på sin Facebooksida och sitt instagramkonto med hashtaggen #lovisamuseumsjul.

Välkomna till museet!

Enligt Lovisa stads beslut den 27.11 har Lovisa stads offentliga utrymmen öppet som vanligt.

Kom ihåg:

  • Använd ansiktsskydd
    Håll 1-2 meters säkerhetsavstånd till andra. Bilda inte grupper.
  • Flytta fram ditt museibesök om du har förkylningssymptom
  • Tvätta händerna noggrant.
  • Hosta i en näsduk eller ärmen.
  • Betala helst med kort
  • Se men inte röra!

Tack för att du visar hänsyn!

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt föremål som anknyter till stadens maritima historia. Här finns även specialutställningar över Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

 

 

Äventyrsspelet Iverusmysteriet

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakttagelse- och slutledningsförmåga.

 

 

På gång i Kommendantshuset

Kommendantshusets historia

Lovisa stads museums samlingar