Kommendantshuset

Lovisa stads museum grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar. Museet har fritt inträde!

Välkommen till Kommendantshuset!

Dräktskatter utställda julen till ära >>

På gång i Kommendantshuset >>

Där gatan en gång gick – Lovisalandskap i förändring

19.6.2018–7.1.2019

Lovisa är känt för sin välbevarade historiska innerstad, men visst har stadslandskapet i Lovisa förändrats. I Lovisa stads museums nya utställning visas Lovisas stadsplanerings historia, med allt vad det innebär av visioner, ombyggnad och strandade planer.

Museets utställning ger besökaren en inblick i de förändringar som har präglat staden. Med utgångspunkt i detaljerade historiska kartor och ett rikt bildmaterial dyker besökaren rakt in i stadens olika historiska utvecklingsskeden.

Läs mer>>

Föreläsningar i utställningen>>

 

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt föremål som anknyter till stadens maritima historia. Här finns även specialutställningar över Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

Kommendantshusets historia >>

Lovisa stads museums samlingar >>