Kommendantshuset

Lovisa stads museum grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar.

Hundra byars bygd

Utställning i Lovisa stads museum
23.6.2020 – 7.3.2021

Lovisa stads museums utställning Hundra byars bygd lyfter in byarna i museet. Utställningen är en påminnelse om att hela Lovisanejden är full av historia och spännande berättelser.

Klicka här för att läsa mer om utställningen

 

Välkomna till museet!

Kom ihåg:

  • Håll 1-2 meters säkerhetsavstånd till andra. Bilda inte grupper.
  • Flytta fram ditt museibesök om du har förkylningssymptom
  • Tvätta händerna noggrant.
  • Hosta i en näsduk eller ärmen.
  • Betala helst med kort
  • Se men inte röra!

Tack för att du visar hänsyn!

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt föremål som anknyter till stadens maritima historia. Här finns även specialutställningar över Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

 

 

Äventyrsspelet Iverusmysteriet

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakttagelse- och slutledningsförmåga.

 

 

På gång i Kommendantshuset

Kommendantshusets historia

Lovisa stads museums samlingar