Kommendantshuset

Lovisa stads museum grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar. Museet har fritt inträde!

Välkommen till Kommendantshuset!

På gång i Kommendantshuset >>

Kvinnodagen på museet

Lovisa stads museum firar Kvinnodagen tillsammans med Lovisa Gästatelje och TransFolk Kucku 2018-19 festivalen. Residenskonstnären Vera Boicova (Ryssland) inbjuder besökarna på en porträtt studio och konstnären Inari Porkka berättar om konstverken på museets Konterfejaren förr och nu -utställning.

Konterfejaren – förr och nu

En utställning som är en ny typ av samarbete mellan museet och en nutidskonstnär, där konstnären hittar sin inspiration från museets samlingar och Lovisas historia. Konstnären Inari Porkka från Fredrikshamn har använt konsthistoria som material i sin egen konstnärliga praxis under flera år. För denna utställning valdes som intresse konterfejaren Nils Schillmark, som bodde i Lovisa under 1700-talet. Utställningen berättar också om Schillmarks liv och konterfejarens yrke.

 

Iverusmysteriet

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakktagelse- och slutlednings förmåga.

 

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt föremål som anknyter till stadens maritima historia. Här finns även specialutställningar över Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

 

Kommendantshusets historia >>

Lovisa stads museums samlingar >>