Kommendantshuset

Välkommen till Lovisa stads museum och upptäck något gammalt!
Museet i Lovisa grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar.

August & Alma, vallbarn 25.10.2022–13.1.2023

Här går det bra att röra föremålen! På Lovisa stadsmuseum visas nu en utställning där barnbesökare står i första rummet. August & Alma, vallbarn är en utställning som bjuder till lek och leder dig till att valla får med vallbarnen August och Alma i skog och mark.

Läs mer här!

Julstämning i Kommendansthuset 1.12.12–8.1.2023

Hur firade man jul förr i världen? I Lovisa museums traditionella julutställning gör vi en tidsresa till julfirandet för över hundra år sedan i Lovisanejden. I stugan står julbordet dukat och i salen står en ståtlig julgran. Du får veta vilka traditioner och föreställningar som hörde till julen förr. Har du tur får du till och med se en glimt av en grå liten tomte!

Extraöppet och fritt inträde till museet under Jul i Lovisa Historiska Hus-helgen 3.–4.12 klockan 10-17! Läs här vad som händer på museet under helgen

Museet har öppet vintertid 12–16, stängt måndagar och lördagar.

Stängt under helgerna 6.12, 23–26.12.2022 och 1.1.2023.

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt många andra föremål som anknyter till stadens historia. Här får du veta mer om Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda.

Följ museets vardag på kontot @loviisamuseum på instagram! museets instagram

I Museets sal kan man förnimma 1700-talets atmosfär. I Kommendantshuset har bland andra Gustav III logerat. Foto Niclas Warius.

Lovisa stads museum finns också på Finna

9.11.2021: Över 2000 objekt ur Lovisa stadsmuseums samlingar publicerade på loviisankaupunginmuseo.finna.fi
Läs mer här!

 

Äventyrsspelet Iverusmysteriet

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakttagelse- och slutledningsförmåga.

 

 

På gång i Kommendantshuset

Kommendantshusets historia

Lovisa stads museums samlingar