Kommendantshuset

Lovisa stads museum grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar. Museet har fritt inträde!

Välkommen till Kommendantshuset!

På gång i Kommendantshuset >>

Sommarutställning 2019: Herrgårdens värld

7.5.-29.9.2019

Kulla i Strömfors – Två kvinnors verk

Kulla gårds 600-årsjumileumsutställning på Lovisa stads museum

Folkdräktsvädringspicknick

Måndagen den 5 augusti kl 16:00 firar vi folkdräktens födelsedag med en vädringspicknick i Lovisa stads museums park. Programmet innehåller folkdans och presentering av folkdräkter.

Kommendantshusets park, Parkgatan 2 Lovisa

 

Iverusmysteriet

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakktagelse- och slutlednings förmåga.

 

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt föremål som anknyter till stadens maritima historia. Här finns även specialutställningar över Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

 

Kommendantshusets historia >>

Lovisa stads museums samlingar >>