Kommendantshuset

Välkommen till Lovisa stads museum och upptäck något gammalt!
Museet i Lovisa grundades 1904 och är sedan 1960-talet inrymt i Kommendantshuset som byggdes 1755. Vi ordnar också årligen varierande utställningar och olika slags evenemang och föreläsningar.

31.5.-2.10. 2022 FRAGILE Rådhusets konstskatter i exil

Konstskatterna från Rådhuset är nu utställda i Kommendantshuset. Passa på att se Sigrid af Forselles skulpturer, Berndt Lindholms landskapsmålningar och andra konstverk som den stora allmänheten vanligtvis inte har möjlighet att få se. Det ikoniska porträttet av drottning Lovisa Ulrika från år 1752 är naturligtvis också med på utställningen. Läs mer i denna artikel

 

Kuningatar Loviisa Ulriikan muotokuva
Antoine Pesne, Lovisa Ulrika. Foto: Linda Varoma

Museets basutställning

På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt många andra föremål som anknyter till stadens. Här får du veta mer om Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.

I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda.

Följ museets vardag på kontot @loviisamuseum på instagram! museets instagram

I Museets sal kan man förnimma 1700-talets atmosfär. I Kommendantshuset har bland andra Gustav III logerat. Foto Niclas Warius.

Lovisa stads museum finns också på Finna

9.11.2021: Över 2000 objekt ur Lovisa stadsmuseums samlingar publicerade på loviisankaupunginmuseo.finna.fi
Läs mer här!

 

Äventyrsspelet Iverusmysteriet

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakttagelse- och slutledningsförmåga.

 

 

På gång i Kommendantshuset

Kommendantshusets historia

Lovisa stads museums samlingar