Med Iverusmysteriet blir museibesökarna detektiver

Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium!

Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakktagelse- och slutlednings förmåga.

– Man måste kunna använda sina händer och sin hjärna, digitala verktyg hjälper inte spelaren att lösa dessa gåtor, säger Arhi Christensen från företaget Room Escape Running Rabbit som står bakom förverkligandet. Företaget har mycket erfarenhet av att bygga olika spel och gåtor för escape room -spel och mysteriestigar, men  Kommendantshuset är det första museet Christensen gör gåtor för. Många av gåtorna kan lösas på Kommendantens vind på museets tredje våning, där man kan använda alla sinnen för att undersöka historien.

Iverusmysteriet har planerats med tanke på de unga. Men det passar också för vuxna – varför inte ha till exempel personaldagen på museet?  Museets önskan är att folk kommer till museet för att ha roligt.

– Som museimänniska fattar jag inte varför några tror att museet är en långtråkig plats, här har vi ju superroligt, säger museiintendent Ulrika Rosendahl. Förutom mysteriet finns det museimöss kvar för att glädja de allra minsta museibesökarna.

Iverusmysteriet passar för grupper på 2-6 personer. Lämpligt för ca. 12 år uppåt, finns det vuxna med i gruppen kan också yngre vara med. Från och med söndag 17.2.2019. Öppet tis-fre och sön 12-16.