Lekparker

Runtom i Lovisa finns sammanlagt 21 lekparker. Utbudet kompletteras dessutom av lekplatserna i skolorna och daghemmen. Stadens parkavdelning ansvarar för lekparkerna och synar regelbundet deras skick. Varje år görs en noggrann besiktning av kvalificerade och utbildade granskare.

Upptäcker man skadegörelse eller skador på lekparksutrustningen, önskar parkavdelningen att man anmäler detta via stadens växel (tel. 019 555 1) under kontorstid (klockan 8–16).

Här hittar du en karta över stadens lekparker.

Nystaden, Artillerigatan 6

Strax innan man kör över bron mot kyrkan kan man till vänster skymta Nystans lekpark med anilinrött staket. Här vilar en drake i skuggan av träden som också dämpar bruset från vägen.

Fredsby, Pesursvägen 16

Pesursvägens lekpark delar en del av staket med Fredsby daghem. Här finns stora granar och stenar som tillägg till lekparksutrustningen. Runt hörnet förbi daghemmet sträcker Mattparken ut sig med stora gräsmattor.

Antby, Danmarksvägen 1

I hörnet mellan Antbyvägen och Danmarksvägen ligger Antby lekpark med sina kullar och dungar. Här trivs även äldre barn, med karuseller och höga gungställningar. Höstfärgerna är extra fina här med lönn, rönn och häggmispel innanför staketet.

Räfsbyvägen, Västra åsvägen 1

Gamla tallar ståtar i Räfsbyvägens lekpark där det tidigt blir varmt om våren. Det granna bollplanket bjuder in till poänglekar. Lekställningarna här är låga och lämpar sig därför bra för mindre barn.

Kvarnåsen, vid kvarnen i norra ändan av åsen

Invid den ikoniska kvarnen finns en liten lekpark i helträ. Här finns en bra rastplats som man kan utnyttja under en promenad längs åsen eller efter att man ha bestigit åsens trappa Klivås. Bredvid kvarnen finns även en gammal luftvärnskanon och nedanför backen ligger en motionspunkt och rhododendrondalen. Glöm inte att njuta av utsikten!

Adas och Gladas lekplats, Strandvägen 11

Stadens enda lättillgängliga lekpark byggdes 2014. Parken är inspirerad av de populära böckerna och filmerna om Ada och Glada som spelades in i Lovisa. Färger och motiv hämtade från serien pryder parken, känd för sina många gungor och turkosa ställningar. Intill ligger Skeppsbron och gästhamnen, med bodar, restauranger och sjöfartsmuseet.

Kapellparken, Drottninggatan 19

Kapellparkens lummiga grönska ligger ett stenkast från torget. Här finns förutom beställningsrestaurangen Kapellet en damm samt lekpark. Lekparken har klätterställningar, gungor och rutschbanor för både stora och små. Kulisshuset från Ada och Glada-filmerna används som lekstuga. Stugan är öppen vardagar under sommarhalvåret.

Märlax, Sekreterargränd 10

I en glänta i skogen mitt i Märlax villaområde möts man av ett färggrant staket. Här finns lekredskap för både stora och små barn och en populär pulkabacke till vintern. På stjärnhimmelbänken kan man sitta och fundera på allt mellan himmel och jord.

Plagen, Kaptensvägen 5

I hörnet av gräsplanen vid Plagens badstrand finns en lekställning och en motionspunkt. Här finns sysselsättning till dagen på stranden. Gräsplanen används flitigt för bollekar och picknick. Blir det för varmt i solen kan man svalka sig i vattnet, i skuggan av ett träd eller med något läskande från kiosken.

Köpbacka, Varvsvägen 2

På Köpbacka före detta småskolas bakgård finns en liten lekpark gömd bakom tallarna, så den knappt syns från vägen. Här finns en rutschbana, gungor och en sandlåda med byaföreningens sandkaksformar till allmänt förfogande.

Mässtorget

På bostadsmässområdet kommer att anläggas en lekpark som invigs i samband med mässan.

Valkom, Valkomträskvägen

I innerkurvan efter Valkom träsk står lekparken och lockar. Lekparken kantas på tre sidor av ett apelsinfärgat staket och en rundad klippvägg skyddar baksidan. Här finns allt från karuseller och klätterställningar till sandlådor. De överraskande stora ytorna erbjuder mycket rum för spring.

Strömfors kyrkby, Skolvägens lekplats

Idylliska Strömfors bruk har de senaste åren visat sig att vara ett populärt resemål. Här varvas naturupplevelser med den historiska bruksmiljön, hantverksbodar, museet, restauranger och konstgalleriet. Lekparken är bland Lovisas minsta, men intill ligger en trafikpark med sitt nätverk av asfalterade banor. Här kan man öva trafikregler, till exempel på cykel.

Tessjö, Björkbackavägens lekplats, Björkbackavägen 9

Norr om landsvägen i Tessjö finns Björkbackavägens lekpark. Lekparken fick 2021 en ny sandlåda och en lekställning med rutschbanor. Från lekparken ser man landsvägen, men från landsvägen är det svårt att få syn på lekparken mellan träden. Här får man vara i lugn och ro.

Tessjö, Tavastasvägens lekplats, Tavastasvägen 16c

Invid Taasiagården och byaföreningens kåta ligger Tessjös större lekpark. Här finns gungor och en stor klätterställning att roa sig med. Byaföreningen har även låtit bygga en stuga i lekparken där man kan äta en matsäck under tak. Lekparken kantas av äppelträd.

Liljendal, Sävträsk, Bäckasgränd 2

Mitt i byn, i lugnet mellan granhäcken och landsbygdsförvaltningens kontor, finns ett utrymme för alla åldrar. Lekparken har både smått och stort, nyheter och klassiker. Seniorparken bredvid har gymredskap för hela kroppen. Mellan dem finns ett lusthus med en grill för paus och umgänge.

Pernå Kyrkby, Veckasvägen 2

Pernå kyrkbys lekpark ligger bakom den gamla byskolan. Här finns nästan allt man kan önska sig med tanke på lekredskap samt en stor gräsplan för bollsport. Pernåvägens slingrande krokar och vackra vyer gör det väl värt att ta omvägen via byn.

Isnäs, Hjortstigens lekplats, Hjortstigen 8

Lekparken i Isnäs byggdes 2015 i skogsområdet mellan egnahemshusen och landsvägen. Bortsett från lekstugan är utrustningen som ny, och från parken går dessutom flera stigar ut i skogen bakom. I närheten finns Rönnäs skärgårdsmuseum och det lokala kaféet.

Forsby, Rukugränds lekplats, badstranden

2021 fick Forsby badstrand en ny lekpark. Här finns både trampolin och hängmattsgunga. Hajarna simmar kring sjörövarskeppet, som är en sandlåda, en rutschbana och ett utkikstorn. På området finns även en badstrand, en grillplats, en beachvolley-plan och en lång backe som är populär bland pulkaåkare om vintern.

Forsby, Storåkersvägens/Bågvägens lekplats, Storåkersvägen 15

Till Bågvägens lekpark på Storåkern går gångvägar från alla väderstreck. Parken har många lekställningar för sin storlek, inklusive två rutschbanor, fem gungor och en karusell.

Forsby, Israelsskogen 13–15

Pokadjursparken i Israelsskogens bostadsområde sticker ut med sina krokiga robiniastolpar. Parken byggdes 2020 och stoltserar med stadens största klätterställning samt en tornadospindelgunga. Småkrypstemat är genomgående i hela parken.

Svartholm

Vid förbindelsebåtsbryggan finns en sandlåda och gungor med en sagolikt vacker utsikt över Lovisaviken och Valkom. Bakom restaurangen finns samma uppsättning plus en linbana. Sjöfästningen Svartholm är med sina ruiner och särpräglade miljö en upplevelse i sig.