Kultur

Välkommen till Lovisa stads kultursidor! Kulturen i sina olika former ökar välfärd, främjar samhörighet och erbjuder upplevelser i alla skeden av livet. Kulturen utgör en naturlig del av människornas vardag.

Aktuellt

Barnens Kulturveckor 3.-23.2.2020

Barnens Kulturveckor ordnas i Kymmenedalen och i Lovisaregionen redan för 39:e gången. Vi bjuder på konserter, teater, dans, cirkus, utställningar och många olika evenemang.Till programmet hör evenemang som kostar samt evenemang som är gratis. Bekanta er med programme och besök gärna också grannkommunena.

I Lovisa bl. annat:

3.–23.2.2020 Barnens kulturveckors affischutställning, Lovisa huvudbibliotek (Drottninggatan 3). Fritt inträde!

Ti. 4.2 kl. 11 Lejondisko, Mejeriet (Chiewitzgatan 13, ingång via bakgården)

Lejondisko är en mjuk och lagom fartfylld dansföreställning för bebisar och småbarn. Småfolket får dansa vilt och graciöst i disko med lejonen. Det finns ingen salong i föreställningen, utan åskådarna går ut i dansvärlden tillsammans med dansartisterna Satu Tuomisto och Amandine Doat samt med cellist Aino Juutilainen. Längd: 35 minuter. Åldersrekommendation: 0-2-åringar. Biljetter: barn + vuxen 5 euro. Reserveringar kulttuuri@loviisa.fi.

Sö 9.2 kl. 13–15 Moves Etkot, Harjurinteen koulu (Bangatan 1)

 

On 12.2 kl. 10.30 Cirkusverkstad för bebisar och småbarn, Mejeriet (Chiewitzgatan 13, ingång via bakgården)

Instruktören är dans- och cirkusartist Amandine Doat. Fritt inträde! Reserveringar: kulttuuri@loviisa.fi

 

Sön 16.2 kl 15 Teatern Mukamas: Bemböle (på svenska), Kino Marilyn (Drottninggatan 17)

Hela familjens hjärtliga föreställning till levande musik! Teatern Mukamas gläder med sin kostliga berättelse om bembölingarna. Biljetter 7 euro, på förhand Kino Marilyn.

Mån 17.2 kl.10–12 Gammaldags fotografier-verkstad, Lovisa stads museum (Parkgatan 2)

Hur funkar en kamera? Hur kommer det sig att man kan få en bild att fastna på ett papper eller en skärm? Vi undersöker hur en kamera egentligen funkar och vi tar gammaldags porträtt i museets ateljé.

Åldersrekommendation: för 7-12-åringar. Verkstaden är gratis, anmälningar senast 10.2 på museo@loviisa.fi eller 044 450 50 09/Carina & 040 587 48 25/Ulrika.

 

Hela programmet för barnens kulturveckor: Program

 

Mera information om evenemang i Lovisa hittar du i stadens evenemangskalender!

 

Kultur i Lovisa

Fester, evenemang och utställningar

Kulturtjänsterna i Lovisa stad ordnar olika evenemang, festtillställningar och konserter året om. De årligen återkommande Sibeliusdagarna i Lovisa, kalendariska festerna, olika familjeevenemang och byfester, så som Picnic on the Beach, Liljendaldagarna, Kymmene älv-dagen och Pernådagen arrangerar vi ofta i samarbete med någon annan av stadens enheter, med församlingarna eller med den tredje sektorn. Vi ordnar också konsert- och teaterresor till andra orter. Lovisa stads kulturtjänster svarar för kulturhus Almska Gårdens verksamhet. I Almska Gården i centrum av Lovisa arrangeras mångsidiga utställningar och olika slags evenemang.

Barn och unga

Barn och unga är en speciellt viktig målgrupp för oss. Under Barnens kulturveckor i februari erbjuds mångsidiga kulturupplevelser. Sedan läsåret 2016–2017 har man inom den grundläggande utbildningen haft en Kulturstig, inom ramen för vilken eleverna varje år bekantar sig med någon kulturform. Konsertcentralen rf:s verksamhetsmodell Konsert för varje skola erbjuder högklassig levande musik till alla elever inom den grundläggande utbildningen i Lovisa. Ung Kultur är ett samarbetsprojekt med Borgå och Sibbo.

Seniorer

Vi samarbetar bland annat med seniorservicecentralen och den tredje sektorn genom att ordna konserter och övriga evenemang både på omsorgsboenden och i allmänna lokaler. Under seniorveckan erbjuds program av många slag.

Kulturväsendets bidrag

Med kulturbidrag understöder vi verksamheten och projekt för föreningar och kulturaktörer som är verksamma i vårt område. Vi meddelar om ansökningstiderna för välfärdsnämndens bidrag i de lokala tidningarna och på stadens webbplats.

Lovisamedaljen

Välfärdsnämnden delar ut Lovisamedaljen en gång per fullmäktigeperiod till en framgångsrik och för nejden betydelsefull konstnär, kulturarbetare, organisation eller projekt som hör till välfärdsnämndens kompetens- och ansvarsområde.