Brasan är en källa för värme och stämning i många hem – Elda rent!

När hösten mörknar utgör brasan en källa för värme och stämning i många hem. Denna tradition är tidlös och bidrar med en varm och stämningsfull motvikt till det svalare vädret och de mörkare kvällarna.

Att elda med ved i en eldstad är ett av de vanligaste sätten att värma upp ett hem, och det kan också spara in på uppvärmningskostnaderna. Det är dock viktigt att förstå att vedeldning har en inverkan på miljön och på luftkvaliteten. Var och en av oss kan göra sitt för att se till att vedeldningen sker på ett rent sätt.

Att elda med ved på korrekt sätt är viktigt för säkerheten, effektiviteten och miljön:

  • Kom ihåg att använda torr ved, eftersom den brinner renare.
  • Ta hand om din eldstad. Regelbunden sotning och regelbundet underhåll bidrar till att veden brinner effektivare och renare.
  • Bränn inte skräp eller tryckimpregnerat trä, de frigör skadliga ämnen i luften. Avfall ska sorteras för återvinning och tryckimpregnerat trä för insamling av farligt avfall.

”Var och en av oss kan påverka hur rent veden brinner i våra eldstäder. Med små åtgärder kan vi tillsammans minska miljöskadorna, samtidigt som vi får njuta av den värme och stämning som brasan bidrar med”, säger miljöchef Heidi Lyytikäinen.

Anvisning om hur man eldar rent

Lovisa stad
miljövård