Publiken röstade Villa Havet till Bästa hus på Bostadsmässan

Alla hem på Bostadsmässan i Lovisa hade havsutsikt. Villa Havet blev publikens favorit. Bild: Sirpa Mikkolainen

Den lyxiga Villa Havet som byggts vid havsstranden charmerade Bostadsmässgästerna i Lovisa. Nina Björnström-Lehtonens och Tomi Lehtonens ljusa Jämerä Kivitalo vann alla kategorier i publikomröstningen. 

Besökarna på Bostadsmässan väljer varje år sin favorit bland mässobjekten. Alla kunder som köpt sina biljetter på webben kan delta i röstningarna av Bästa mässobjekt, Bästa inredning och Bästa gård.

Denna sommar på Bostadsmässan i Lovisa var ett hem enligt publiken över alla andra: Jämerä Kivitalo Villa Havet ritad av arkitekt Eero Korhonen blev vinnare av alla publikomröstningar.

Över niotusen Bostadsmässkunder svarade på besökarenkäten och röstningarna. 

Det bästa mässobjektet är charmerande i sin helhet

I röstningen om Bästa mässobjekt väljer publiken det hus som helhet tilltalat dem mest. Valet var klart enligt publiken: Villa Havet kammade in nästan en fjärdedel av alla röster. 

I publikens motiveringar beskrevs objektet som lyxigt och rymligt. Den fantastiska strandtomten och havsutsikten fick rikligt med beröm från mässbesökarna.

“Villa Havets läge är exceptionellt fint och tomten fick mest ansökningar av alla på Bostadsmässområdet i Lovisa. Den färdiga helheten är ett fint exempel på hur tomtens egenskaper beaktas i högklassig arkitektur och hur en högklassig helhet färdigställs med ett kompromisslöst genomförande. Det är fint att märka att detta förmedlades också till mässpubliken”, säger Bostadsmässans operativa direktör Timo Koskinen glatt.

Kuusamo Hirsitalots tvåvåningshus Villa Aurora fick näst flest röster i kategorin Bästa mässobjekt. En passlig dos av fransk romantik gav sin krydda till det ljusa traditionella stockhuset. 

Där de som röstade på Villa Havet var fascinerade av lyxen och enkelheten, berömde de som förtjusts av Villa Aurora av husets hemtrevliga och avslappnade villaaktiga stämning.

Villa Aurora karakteriserades i publikresponsen som ett tidlöst och varmt hem. Bild: Bostadsmässan

Även två drömhem som skräddarsytts till barnfamiljers vardag uppnådde topplatser i röstningen Bästa hus. Publikrösterna delades jämnt mellan Villa Kruunu som byggts på en strandtomt och Lilla Hygge som satsat på färggrann vardag. 

Inredningsfavoriterna är inte snidade ur ett träd

Olika inredningsstilar fängslade mässbesökarna.

Publikröstningens vinnare Villa Havet representerar till sin stil en förenklad och till sin färgpalett dämpad hotellaktig elegans. Landskapet väller in genom de stora fönstren och i hemmet har man satsat på högklassigt slutförande. I den okonstlade men lyxiga inredningen planerad av Minttu Airaksinen-Mäkynen har det använts bland annat stora kakel, vilka minskar antalet fogytor och underlättar städande. 

Lilla Hygge som fick näst flest röster är till sin stil praktiskt taget motsatsen till vinnaren. Hemmets rika och lekfulla stil är uppbyggd med en rejäl användning av färger och mönster, med mångsidiga material och fördomsfria lösningar. Målet var en hemtrevlig stämning, det vill säga hygge, där inredningen stöder hela familjens samvaro.

Det stämningsfulla biblioteksrummet i Lilla Hygge är också författarens arbetsrum. Bild: Bostadsmässan

Villa Aurora som blev tredje i röstningen om Bästa inredning beskrivs bäst av det franska uttrycket chic-décontracté, som innebär finnandet av en delikat balans mellan en noggrant planerad men avslappnad stil. Som krydda till den ljusa och tidlösa inredningen är överraskande detaljer som berättar familjens berättelse.  

De bästa gårdarna beaktar havsnaturen 

Det havsnära var ett av de synligaste temana på bostadsmässan i Lovisa. Alla hem på Drottningstranden har havsutsikt och många av husen är byggda på tomter med egen strand.   

Närheten till havet inverkade på valet av växter i gårdsbyggandet och värnandet av den känsliga havsnaturen var en viktig premiss för gårdsplaneringen.

Publiken röstade Villa Havets havsnära trädgård till Bostadsmässans bästa gård. Gårdsplaneringen av det vinnande objektet är gjord av landskapsarkitekt Kairi Meos.

Tomtens långa strandlinje var en uppenbar attraktionsfaktor, men i motiveringarna till röstningen av Bästa gård nämndes ofta också Villa Havets terrasser i flera plan, vilka bildar vistelseområden av olika slag på gården. Kvaliteten på slutförandet och den noga utfunderade helheten fick beröm av mässpubliken.

Den gamla tallen skyddades noggrant under byggandet. Det karaktärsfyllda trädet är en vacker blickfästare på Villa Havets terrassgård i flera plan. Bild: Sirpa Mikkolainen

Villa Auroras gård, som blev andra, är ett av de största på Bostadsmässområdet i Lovisa. Gårdsområdet som i huvudsak är naturenligt är byggt i totalt tre plan. Den egna badstranden och det imponerande växthuset upprepades i meddelandena i vilka man berömde Villa Auroras fantastiska gård.  

Bostadsmässans publik blev också förtjust i Cabin Havsstrands gård som ofta beskrevs med ordet lugnande. Den skogslika stämningen har uppnåtts genom att bevara strandområdet så naturligt som möjligt, med klippor och träd. Den skyddade terrassen fungerar som en fortsättning på vardagsrummet med glasvägg.

Man kan fortfarande virtuellt bekanta sig med mässhemmen i Lovisa på adressen asuntomessut.fi/sv/den-virtuella-bostadsmassan.

Röstningsresultat:

Bästa huset

1. Villa Havet (Arkitektbyrå Korhonen/Eero Korhonen, Jämerä Kivitalot)

2. Villa Aurora (IDEAA Design/Riikka Souru, Kuusamo Hirsitalot)

3. (delad) Villa Kruunu (studio Rosberg/Virve Rosberg, Lakka Kivitalot)

                   Lilla Hygge (Julia Heinonen/Dekotalo)

Bästa inredning

1. Villa Havet (Minttu Airaksinen-Mäkynen)

2. Lilla Hygge (Koto sisustussuunnittelu)

3. Villa Aurora (Onni Interiors/Henna Räisänen, Maria Pennanen)

Bästa gård

1. Villa Havet (Azalea/Kairi Meos)

2. Villa Aurora (Viherkuutio Oy/Minna Harju)

3. Cabin Havsstrand (Vihersuunnittelu Cielo)