Rosk’n Roll meddelar: Nu samlas avlagda textilier in på alla avfallsstationer

Från och med början av september samlas avlagda textilier in på samtliga Rosk’n Roll-avfallsstationer. Avlagda textilier från hushåll, sorterade och packade enligt anvisningarna, tas emot avgiftsfritt – precis som höstens trädgårdsavfall.

Avlagda textilier har sedan november i fjol samlats in på vissa avfallsstationer i västra och i östra Nyland samt hos några samarbetspartner. I och med att mottagningen expanderar till varje avfallsstation utvidgas insamlingen av avlagda textilier till hela Rosk’n Rolls verksamhetsområde.

”Det har funnits ett uttalat behov av en insamling för oanvändbara textilier. Invånarna har ivrigt tagit till sig den här servicen och från våra hittillsvarande insamlingspunkter har vi fått in alldeles bra med material för återvinning.”

”Det stod ändå klart ända från början att vi i följande skede utvidgar insamlingen till att täcka hela vårt verksamhetsområde”, säger regionchef Johanna Saarinen.

Returråvara av avlagda textilier

Till insamlingen av avlagda textilier hör utslitna kläder och hemtextilier från hushåll. Strumpor, underkläder, skor, täcken, mattor eller mjukisdjur får man ändå inte lägga i insamlingen.

”Tumregeln är att torra, rena och utslitna, det vill säga oanvändbara klädespersedlar och hemtextilier, är avlagda textilier. Matfläckar som inte lossar i tvätten gör ingenting, men fuktiga, mögliga eller starkt illaluktande textiler får inte föras till insamlingen. De hör hemma i blandavfallet”, upplyser Saarinen.

De avlagda textilierna ska packas i en tätt sluten sopsäck. Till avfallsstationerna får man föra högst en 200-literssäck med avlagda textilier åt gången, bortsett från till avfallscentralerna Domargård i Borgå och Munka i Lojo, dit man får föra större partier på upp till hela två kubik.

Rosk’n Rolls samarbetspartner – Vihdin Kierrätyskeskus, Emmaus Westervik samt Goodwill – sorterar de insamlade avlagda textilierna enligt kvalitet. Om klädesplagg eller textilier av god kvalitet halkat med så används de på nytt som sådana. Rosk’n Roll uppmuntrar trots allt att föra användbara kläder av god kvalitet direkt till exempelvis återvinningsbutiker eller loppmarknader, och inte till insamlingen för avlagda textilier.

Oanvändbara textilier styrs till Sydvästra Finlands Avfallsservice förädlingsanläggning för avlagda textilier, där de bearbetas till returfiber, som används som returråvara för nya produkter.

Sortering är det förmånligaste sättet att bli av med avfallet

Det lönar sig att komma till avfallsstationen med större mängder avfall på en gång. I synnerhet om man har med sig avgiftsbelagt avfall, såsom blandavfall, blir det billigare med ett större engångsparti. Små lass från hushållen prissätts enligt volym och med fulla volymer får man mest valuta för pengarna.

Avfall som uppstår från höstens trädgårdsarbete får man ändå föra avgiftsfritt till avfallsstationen, förutsatt att det är sorterat enligt anvisningarna. Till krattavfallet hör blad-, gräs- och växtavfall som uppstår när man krattar gården. Krattavfallet får inte innehålla invasiva arter. Kvistar och grenar sorteras separat. Maximalt 200 liter avfallsäpplen tas emot åt gången.

Bild: På avfallsstationerna känner du igen insamlingskärlet för avlagda textilier på den vinröda färgen

Ytterligare information:

på Rosk’n Rolls webbplats

och från Rosk’n Rolls kundtjänst, tfn 020 637 7000 (lna/lsa), vardagar klockan 8.30–15.30, asiakaspalvelu@rosknroll.fi.