Skolfreden utlystes i Lovisa – se video!

Solen sken på onsdag förmiddag då skolfreden utlystes i cirka 1800 elevers närvaro. Samtidigt slog eleverna finskt rekord i letkajenkka och festade loss framför scenen då popstjärnan Diandra uppträdde.

I Finland 100-jubileumsåret åt eleverna tillsammans – skinkfrestelse och kex.

Skolfreden för läsåret 2017-18 utlystes onsdagen den 30 augusti i Kommendantsparken invid stadsmuseet. På plats fanns alla elever från grundskolorna i Lovisa.

Videokollage: Skolfreden utlyses i Lovisa – de bästa bitarna

I skolfredens anda hjälper man den korta kompisen att se estraden.

Under evenemanget fick eleverna bland annat prova på hur det går att promenera på Trafikskyddets bana medan man fingrar på telefonen. Skolfreden utlystes officiellt av utbildningschef Timo Tenhunen och dagens skollunch, skinkfrestelse, avnjöts i den lummiga parken.

Före det deltog eleverna och skolornas personal i ett nytt finskt rekord. Lovisaborna är bäst i Finland på att dansa letkajenkka: kön var en kilometer lång och bildades möjligen av hela 2000 personer! Rekordförsöket filmades och en mer exakt siffra på deltagarantalet klarnar senare.

Efter showen hade Diandra tid att skriva autografer och ta foton med sina fans.

Förmiddagens höjdpunkt för många skolelever var nog ändå popartisten Diandras uppträdande. Publiken dansade glatt och kunde en stor del av stjärnans låtar utantill. Tre ivriga beundrare fick till och med stiga upp på estraden med Diandra under den sista låten.