En idealisk plats för barnfamiljer

Patrick Hydén är född och uppvuxen i Lovisa. År 1997 lämnade han staden för armén och studierna, men återvände till sin gamla hemstad från Helsingfors 2010 efter att han fått jobb. Då träffade han Hanna. Idag har paret två barn, Sade och Lowe.

“År 2013 hittade vi ett trevligt hus helt invid åsen och köpte det. Hanna är uppvuxen i Träskända och trivs utmärkt i Lovisa. Också Hannas mamma flyttade från Träskända till Lovisa för att kunna vara nära sina barnbarn.

Här känner folk varandra, både på gott och ont. Då jag återvände kändes det först konstigt, men nu är jag van med det. Det bästa med tanke på livet för en barnfamilj är närheten till naturen. Våra döttrar kan leka tryggt med grannbarnen på åsen bredvid. Vi är ute mycket och gör utfärder i naturen. Jag fiskar i Strömfors, där mina föräldrar har sitt sommarställe.

Det har varit en fin upplevelse att komma tillbaka till Lovisa. Staden har förändrats väldigt mycket till sin fördel jämfört med hur det var på 90-talet. I Lovisa kan man bo i en stad men samtidigt mitt i naturen. Allt är nära och det är tryggt för barnen att växa upp här.

Vi är också nöjda med daghemssystemet, och det var en fin gest av staden att bevara byskolorna. Jag gick själv lågstadiet i lilla Haddom skola. Jag tycker att det är bra att barnen får växa upp och utvecklas i små enheter. Jag har hört att man även strävar efter att förbättra skolmatens kvalitet. Det skulle vara trevligt om maten skulle lagas av riktiga råvaror och inte serveras efter att ha upphettats flera gånger.

Vår familj skulle önska sig en simhall i Lovisa – jag är hoppfull gällande det. Kanske man ännu någon dag hittar pengar för det. Det skulle vara bra också för de äldres välmående, eftersom de inte nödvändigtvis kan ta sig till närstädernas simhallar så lätt.”