Öppet hus i det nyrenoverade Rådhuset 12.1.2023

Välkommen att bekanta dig med det nyrenoverade rådhuset i Lovisa torsdag 12.1.2023 klockan 14–18. Personal finns på plats för att presentera utrymmena och det bjuds på kaffe med tilltugg.

– Lovisaborna är stolta över sitt vackra ljusröda rådhus. Samtidigt har många inte på länge, eller kanske aldrig sett sig omkring inomhus, så det vill vi gärna erbjuda möjlighet till, konstaterar förvaltningsdirektör ​Kristina Lönnfors. Saneringen av Rådhuset gjordes från mars till september 2022.

Inne i byggnaden har huvudaulan och trappan som leder till övre våningen restaurerats. I aulan på övre våningen har man tagit fram det ursprungliga plankgolvet. Belysningen har moderniserats bland annat i fullmäktigesalen. Som del av fasadrenoveringen har yttertaket målats och ytterväggarna reparerats och målats. Rådhusets torn, balkong och många av byggnadens norra och östra fönster reparerades också. Samtidigt uppdaterades avloppsrör, vattenledningar, elledningar och datatekniska förbindelser.

Lovisa Rådhus har ritats av arkitekt Georg Theodor Chiewitz och det blev färdigt 1862. I huset finns idag bland annat stadskansliet, ekonomienheten, ICT-enheten, översättarna, HR och kommunikationen. Fullmäktigesalen används flitigt bland annat för representation och möten.