Barnens kulturveckor firas i Lovisa 6–27.2.2022

Barnens kulturveckor firas redan för 40 gången, i år med temat Allas fest! På grund av de rådande omständigheterna ändrades festen en aning från det planerade, men vi låter inte det störa – man kan ju alltid fira barnens kultur!

På menyn står en mångsidig dukning av kultur- och konstprogram i form av uppträdanden, verkstäder och evenemang i Kymmenedalen och Lovisa. En stor del av uppträdandena har antingen skjutits upp till en senare tidpunkt eller så framförs de digitalt, men det är ändå möjligt att ta del av utställningar och sagostigar och så vidare på ort och ställe.

Evenemanget Barnens kulturveckor har en egen evenemangwebbplats. Fram till 2020 presenterades programutbudet genom det programblad som delats ut till hemmen, men lika som ifjol hittas programmet även i år på webbsidan www.lastenkulttuuriviikot.fi På webbsidan finns också deltagarlänkar till evenemangen, uppgifter om Barnens kulturveckors samarbetspartner och bidragen till affischtävlingen.

Under Barnens kulturveckor erbjuds digitalt program till daghem, förskolor och också skolor i Kymmenedalen och Lovisa. Hemma kan man ta del av program av varierande slag, både kommunspecifikt program och program som riktar sig till alla deltagande kommuner.

I Lovisa ligger tyngdpunkten för kulturveckorna vid öppen verksamhet. Av den har en del skjutits upp till senare på våren. Turnén Konsert för Varje Skola, som äger rum i skolorna, har också skjutits upp till månadsskiftet mars–april. Senare i mars kommer bland annat Dockteater Sampos Sirkus Sampo till Kino Marilyn och Teater Fabels Gänget till Kuggom.

Lovisa konstskola presenterar sig

Konstskolan vid Lovisa medborgarinstitut deltar i kulturveckornas program på ett ypperligt och mycket coronasäkert sätt: Konstverken av Lovisa konstskolas elever finns nu tillgängliga för alla då du under Barnens kulturveckor hittar konstverk i fönster i staden och virtuellt i sociala medier.

Konstverk finns på följande ställen:

  • Lovisavikens skola, Brandensteinsgatan 27B / Konstgänget. Fönstren i elevkårens rum: Målningar med trämotiv på fönsterytor. Målningarna görs live under följande dagar: 3.2, 10.2 och 17.2 klockan 14.30–17.
  • Pyttis bibliotek, Huutjärvivägen 30 / Kuvataide 3. Fönsterytor: Konstverk gjorda med olika tekniker.
  • Köpcentret Gallerian Lovisa, Drottninggatan 11 / Kuvataide 3 och 6 samt Bildkonst 1,3 och 5. Fönstret bredvid köpcentrets ytterdörr: Konstverk med vändagsmotiv och målningar med trämotiv på papper.
  • Lovmi Facebook och instagram: Käsityö 1 och Käsityö 3. Minivärldar med blandad teknik.

Det händer i biblioteket

Enligt tradition är affischerna som deltagit i affischtävlingen för Barnens kulturveckor från och med 7.2 upphängda i nedre våningen i Lovisa huvudbibliotek. Affischerna finns alltså också på Barnens kulturveckors webbplats. Hilla Koskinen, Adela Pukkila och Verneri Väkevä från årskurs 4 i Valkon koulu vann affischtävlingen.

Utöver affischutställningen finns det i biblioteket även en Rimstuga som likt ifjol fyller rummet med barnens rim och en spännande ljudvärld gjord av Kalle Katz. Dessutom kan man läsa rimböcker vid Rimstugan och lämna sina hälsningar. Det är möjligt att besöka biblioteket i smågrupper så att man iakttar säkerhetsavstånd.

Under skolornas sportlov ordnas det i biblioteken i Lovisa verkstäder med temat Harry Potter. Alla verkstäder har förhandsanmälan och deltagarantalet är begränsat. Noggrannare tider finns både på bibliotekets och på kulturveckornas webbplatser. Ändringar är möjliga beroende av publikrestriktioner.

Läs mer om bibliotekets program i våra nyhetsmeddelanden.

Snögubbar och berättelser i Kapellparken

Runt i Kapellparken går 14.2–27.2 en berättelsestig. Stigen börjar vid lekparkens port. Flyg iväg med älvan och bekanta dig samtidigt med jordens djur, natur och geografi. Var och en av berättelsestigens kontroller har en liten uppgift. Berättelsestigen lämpar sig för barn i lågstadieålder samt för under 7-åringar om en vuxen är med.

Samma dag, 14.2, börjar även Suomen Latus kampanj ”Ulkona kuin lumiukko” (Ute som en snögubbe). Lovisa deltar i kampanjen genom att göra en armé av snögubbar! Kampanjen pågår 14.2–13.3 och man kan göra snögubbar alldeles vart som helst. Inom ramen för kampanjen gjordes 12 000 snögubbar 2021 i Finland! Mer om kampanjen här: Etusivu – Suomen Latu

På Kulturveckornas webbplats finns många barnkulturnätverkets gemensamma online-evenemang och uppträdanden. Välkommen med i allas fest!

Kymmenedalens kulturnätverk för barn och unga Koppa ordnar Barnens Kulturveckor.

Närmare information:

www.lastenkulttuuriviikot.fi, Instagram och Facebook